Kdo bude v zimě vypínat topení, ten může přijít o spoustu peněz. Češi o tom neví, pak se při vyúčtování nestačí divit

Ne všichni Češi to ví, ale tento zvyk, který mnozí každou zimu dělají, jim místo úspor může přinést spíše zvýšené náklady.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Již zanedlouho začne v Česku opět topná sezóna a s ní se zvýší výdaje mnoha Čechů. Vytápění se v posledních letech stalo docela nákladnou záležitostí a jinak tomu nebude ani letos. Jak již dříve upozornily Událosit247, očekává se, že ceny energií půjdou letos opět nahoru. Ušetřit mohou lidé výhodnou volbou smlouvy s dodavatelem. Anebo také tím, jak budou topení ve svém domě používat.

Vypínat přes den topení se nemusí vyplatit

Mnozí lidé kvůli drahým energiím v zimě snižují teplotu, na kterou své domovy vytápí. Někteří však ve snaze co nejvíc ušetřit mají ve zvyku ještě jednu věc, která jim však úsporu peněz nemusí přinést. Jedná se o vypínání topení při odchodu z domu a jeho opětovné zapnutí až odpoledne či večer, když se lidé domů vrátí.

Zjistilo se, jak se dají na energiích ušetřit obrovské peníze. Musíte ale jednat rychle. Kdo to neudělá, přijde až o 5 000 Kč

iZdroj fotografie: abcMedia
Některé zvyky lidí jim úspory nepřinesou

Zejména v obzvlášť mrazivých měsících může tento postup způsobit, že domov zcela prochladne, upozorňuje web Lidovky. Odpoledne po příchodu domů tak lidé nejen dlouhou dobu mrznou, než se dům prohřeje. Ještě navíc je toto opětovné vyhřívání energeticky náročné a ve výsledku tak může být dražší, než kdyby lidé nechali topení alespoň na nižší teplotu zapnuté po celý den, i když v domě nejsou.

Ochladí se i nábytek v domě

Tento fakt pro web iDnes již dříve potvrdil také odborník Petr Pavlík z Vysoké školy báňské – Technického univerzity Ostrava. Při dlouhém ponechání nevytápěného domu, například po celý mrazivý víkend, totiž prochladne nejen vzduch uvnitř domu, ale také věci, které se zde nachází. Když teplota v domě klesne příliš, ochladí se i veškerý nábytek a další vybavení. Jeho opětovné vyhřátí je pak energeticky náročné. I když lidé tedy topení vypínají v dobré víře, že tím ušetří, výsledek může být přesně opačný a oni se pak při vyúčtování nestačí divit.

Statisíce Čechů přichází každý rok o 4 500 Kč. Ani o tom neví, ale peníze jim bez povšimnutí odchází z kapsy

iZdroj fotografie: Butz.2013 from Oslo / Berlin, NO / DE/ Creative Commons / CC-BY-SA
Nechat domov dlouho nevytápěný se nemusí vyplatit

A co dalšího někteří lidé v souvislosti s vytápěním dělají špatně? Jak již v minulosti psal server iDnes, výhodné nebývá ani nastavení termostatu na jednu stálou teplotu. Namísto toho je lepší nastavit rozpětí několika stupňů. Díky tomu se termostat nespíná tak často, což je energeticky, a tedy i ekonomicky výhodnější.

Vypínáte topení, když ráno na celý den odcházíte pryč?

Diskuze Vstoupit do diskuze
118 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články