Od 1. září 2024 končí možnost topit v starých kotlech. Úřady rozjedou kontroly. Rozdávat se budou pokuty až 50 000 Kč

Od příštího měsíce začne v Česku platit nový zákon. Kdo se mu včas nepodřídí, tomu v případě kontroly může hrozit finanční sankce.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Již za týden začne v Česku platit nový zákon, který zakazuje používání starých kotlů 1. a 2. emisní třídy. O tomto blížícím se zákazu informovaly Události247 již mnohokrát. Lidem, kteří se nařízení včas nepodřídí, totiž budou hrozit pokuty dosahující až 50 tisíc korun, přičemž dostat je budou moci i opakovaně. A spoléhat na to, že si starého kotle nikdo nevšimne, se rozhodně nevyplatí. Úředníci totiž budou chodit na kontroly.

Zákaz začne platit už brzy

Používat staré neekologické kotle bude zakázáno již od letošního září. Mnozí Češi, kteří tyto kotle dosud využívali, si je sice již vyměnili. Stále však nejspíš zbývá spousta lidí, kteří tak dosud neučinili. Jak píše web Seznam Zprávy, ještě v květnu mělo doma tyto kotle podle odhadů asi 150 tisíc českých domácností.

Statisícům Čechů hrozí letos pokuta 50 000 korun za špatné vytápění. Kontrolovat se budou všechny domácnosti

iZdroj fotografie: Depositphotos
Kdo bude k vytápění používat starý kotel i po 1. září 2024, tomu může hrozit pokuta

Není tak žádným překvapením, že s blížící se platností zákona roste poptávka po výměnách starých kotlů. Mnozí lidé se obávají kontroly a případné pokuty, a tak se na poslední chvíli snaží resty dohnat. Vzhledem k tomu, že již zbývá tak málo času, však nejspíš nebude reálné všechny zákazníky včas uspokojit a výměny stihnout v termínu, jak pro web Seznam Zprávy uvedl René Milota ze společnosti Acetex.

Kontroly už se chystají

Konkrétně budou kontroly provádět úředníci jednotlivých měst a obcí. A mnohé z nich již plán tyto kontroly provádět avizovaly dopředu. Patří mezi ně i vedení Břeclavi, Brna nebo Ostravy, jak uvádí server České noviny. Cílem však podle mnohých nemá být lidi apriori pokutovat, ale především je k výměně kotle motivovat.

Od 1. září se rozjedou kontroly domácností. Kdo bude mít doma moc starý spotřebič, schytá pokutu 50 000 Kč

iZdroj fotografie: Olimar/ Creative Commons / CC-BY-SA
Staré kotle 1. a 2. emisní třídy už od září nebude dovolené používat

Jak zároveň dodává web Lidovky, úředníci, jež budou kontroly provádět, by pak měli přihlížet také k tomu, zda člověk pro nápravu již alespoň něco udělal. Konkrétně zda například požádal o dotaci na výměnu starého kotle. A jaké dotační tituly mohou lidé využít? Jak již dříve psaly Události247, jedná se o program Nová zelená úsporám a Kotlíkové dotace, přičemž druhá zmíněná bude koncem srpna zrušena.

Čím svůj domov vytápíte vy?

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články