Vozíte si v autě láhev s vodou? Riskujete kvůli tomu astronomickou pokutu. Řidiči o málo známém zákonu neví a pak na to doplácí

Pokud v horkých letních měsících necháte v autě bez dozoru PET láhev s vodou, riskujete pokutu od hasičů.

i Zdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
                   

Pokuty mohou šoféři dostat za spoustu věcí. Jedním z těch nejčastějších bývá porušení maximální povolené rychlosti, jak již dříve psaly Události247. Zatímco někdy je u tohoto prohřešku přistihnou přímo hlídkující policisté, jindy jsou to radary, kterých navíc v Česku v posledních letech rapidně přibývá.

V autě by bez naší přítomnosti nemělo zůstat vůbec nic

Pokutu ovšem můžete dostat i za to, že v autě necháte bez dozoru PET láhev. O tom, že klasická plastová láhev může při vysokých teplotách uvolňovat do nápoje škodlivý antimon, psaly Události247 už dříve. Tento rakovinotvorný prvek totiž výrobci PET lahví používají jako katalyzátor. Vědci proto doporučili, aby lidé v létě rozhodně nenechávali lahve s pitím volně položené v autě.

Necháváte si v autě PET lahev s pitím? Hasiči vám za to můžou dát pokutu, hrozí totiž velké riziko

iZdroj fotografie: Leonard Kisuu/ Creative Commons / CC-BY-SA
PET lahve v autě mohou být v létě velmi nebezpečné

Co jste možná nevěděli je to, že PET láhev vody odložená v rozpáleném autě však může způsobit dokonce i požár. Video, které na internet umístili hasiči, ukazuje, jak malá plastová láhev s vodou bez problémů propálí díru do papíru. Voda v lahvi, která se na slunci zahřívá, totiž může působit jako lupa a neštěstí je na světě. Hasiči vám mohou za takové jednání udělit dokonce pokutu. Jde totiž o spáchání přestupku v rámci požární ochrany.

Pozor i na další věci v autě

Nejsou to jenom nápoje v PET lahvích, které mohou v autě udělat pořádnou neplechu. Nechávat bychom tam neměli ani zapalovače, jak připomíná web CNN Prima News. Horko v autě nesvědčí ani elektronice, různým sprejům a už vůbec ne třeba lékům. Předměty v kabině auta však mohou být nebezpečné i za jízdy. Jakékoliv nepřipoutané věci totiž budou v případě autonehody volně cestovat interiérem a rizikem pro posádku se mohou stát i drobnosti při nárazu v nízké rychlosti, jak upozornil web Lidovky.

Každý, kdo si v létě 2024 nechá v autě PET lahev, riskuje tučnou pokutu. Výjimky nebudou

iZdroj fotografie: Policie ČR
V některých případech hrozí za výše zmíněné jednání i pokuta

Pokud jste už někdy cestovali letadlem, určitě si vzpomenete na to, že personál provádí před samotným startem kontrolu bezpečnosti, jejíž součástí je také kontrola volných zavazadel a jiných předmětů. Stačí, když si sundáte boty a letuška vás hned upozorní, ať si je zase nazujete. Jakýkoliv nezabezpečený předmět totiž může při turbulenci způsobit zranění a v autě je to stejné, jak píše web BOZP. Na tomto videu je dobře vidět, co nezabezpečené předměty a zavazadla mohou způsobit.

Věděli jste o tom ,že může být PET lahev v autě v létě nebezpečná?

Diskuze Vstoupit do diskuze
121 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články