Desetikoruna se špatnou ražbou se před pár lety prodala za více než 600 000 korun. Mince jsou stále v oběhu

Statisíce korun jsou sběratelé ochotni dát za jeden kus této vzácné mince.

i Zdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
                   

Sběratelství mincí, takzvaná numismatika, je koníčkem mnoha lidí. Jak přitom uvádí web Reflex, zatímco někteří zajímavé kusy shromažďují jen tak pro zábavu, jiní ve vzácných mincích vidí potenciál budoucího zhodnocení a sběratelství je pro ně tak druh investice. Podle všeho cena vybraných platidel s časem skutečně roste. Důkazem je raritní 10 koruna z roku 1993. Kdo by měl tuto minci doma, může na jejím prodeji vydělat spoustu peněz.

O tuto minci je velký zájem

Desetikoruna patří mezi velmi časté mince, jež má v kapse či peněžence mnoho Čechů. Každoročně jich také spousta nových vzniká. Jak uvádí web České národní banky (ČNB), loni se jich například vyrazilo něco přes 6 milionů kusů. V roce 1993, prvním roce po rozdělení Československa, pak vzniklo dokonce bezmála 70 milionů desetikorun. Jen pár z nich je však skutečně vysoce ceněných.

Našli jste v peněžence tuhle 10 Kč minci? Neopovažte se s ní platit. Její hodnota je přes 600 000 Kč

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Vzácná desetikoruna má obrovskou hodnotu

Jedná se o ty, které na sobě mají vyražena písmena kč malým písmem, píše web Deník. Po vzniku samostatné České republiky totiž musely být navrženy nové podoby mincí. A prvotní verze, která byla nakonec přepracována, byla právě mince s menším písmem. V Habsburské mincovně se jich vyrazil asi 1 tisíc. Podle webu TN se však do oběhu dostalo jen několik set z nich. A navíc, většina je již dnes zničena, a tak ty, které zbývají, jsou mimořádně hodnotné.

Cena může jít do stovek tisíc korun

Jak psaly Události247, v roce 2021 se tato mince vydražila za 230 tisíc korun. A o rok později za tuto raritu jiný sběratel zaplatil ještě násobně více. Tehdy se prodala za 615 tisíc korun. Ten, kdo by tuto minci snad náhodou vlastnil, si tak může být jistý, že jejím prodejem si přijde na slušný balík peněz.

Právě teď je v oběhu vzácná desetikoruna. Máte ji v peněžence? Neplaťte s ní v obchodě, dostanete za ni stovky tisíc

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
Najít tuto vzácnou minci je téměř nemožné

Jak jsme již zmínili, v současnosti existuje už jen několik kusů této vzácné desetikoruny. Jak pro web Deník řekl šéf České numismatiky Petr Filip, šance na její nalezení je asi 1 ku 300 milionům. I tak je to však možné. Dokazuje to například nedávný příběh ženy, která k minci údajně přišla tak, že jí byla vrácena v obchodě s potravinami, dodává server TN.

Prohlížíte si někdy desetikoruny, které máte v peněžence, zda nejsou vzácné?

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články