Češi právě přišli na to, jak získat zeleninu a ovoce s 80% slevou. Nárok má úplně každý z nás

S blížícím se podzimem také začíná sklizeň nejrůznějšího ovoce. Dozrávají totiž broskve, švestky nebo třeba jablka.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Víte od nás, že za poslední jmenované ovoce si zřejmě už brzy připlatíme. Ano, jedná se o jablka, která jsme si v dětství u našich babiček běžně trhali ze stromů. Podle údajů Českého statistického úřadu jsou totiž v tuzemsku nejoblíbenějším ovocem Čechů právě jablka. Předstihla dokonce i banány, pomeranče nebo mandarinky. Průměrný Čech jich ročně spořádá přes 22 kilo.

Enormní zájem je letos o melouny

Aby lidé ušetřili, velmi často se vydávají na samosběr ovoce či zeleniny. Ten totiž láká zákazníky na výrazně nižší cenu. Kupované jahody často stojí i dvojnásobek toho, co zaplatí sběrač přímo na poli, jak už dříve upozornil web České televize. Lidé současně udělají i něco pro své zdraví. Samosběr je výhodný pro obě strany. Pro zemědělce jsou výsledné náklady daleko nižší, než kdyby ovoce prodával na trhu.

80% sleva na všechny potraviny: Češi si nové obchody oblíbili. Rychle tam běžte nakoupit, než vás ostatní předběhnou

iZdroj fotografie: Depositphotos
Samosběry jsou v Česku velmi oblíbené

Například na farmě kousek za Prahou je velmi oblíbený samosběr od okurek nakládaček přes žluté a zelené cukety až po papriky různých tvarů a barev. Letošní novinkou je pak samosběr melounů, jak upozornil web Aktuálně. Lidé mají také velký zájem o melouny, které jinak v obchodech bývají velmi drahé. Na farmě vyjdou samosběrem až o 80 procent levněji. Množství melounů, které si zákazníci sami sklidí, se liší.

Na co dávat při sběru pozor

Melouny na samosběru jsou na farmě za Prahou za 10 korun za kilo, papriky, rajčata, okurky nakládačky a zanedlouho také dýně hokkaido si tam lidé natrhají za 28 korun za jeden kilogram. Červená cibule vyjde na 20 a žlutá na 15 korun za kilogram. Česnek vyjde při samosběru na stokorunu za jeden kilogram, píše dále web. „My jsme takto chodili v dětství na jablka a broskve, pamatuji si, kolik jsme jich přitom zadarmo snědla,“ směje se paní Jarka z Hodonína.

Sezóna samosběrů se rozběhla naplno. Jahodová pole obsypaly davy lidí a užívají si to i děti

iZdroj fotografie: Sabri76/ Creative Commons / CC-BY-SA
Na samosběrech se dají ušetřit peníze

Další nespornou výhodou samosběru je to, že lidé si mohou ovoce či zeleninu sami vybrat, prohlédnout a následně i utrhnout. Kolikrát samozřejmě i ochutnají. Mají také jistotu, že je toto zboží opravdu čerstvé a není vytaženo z nějaké lednice, kde už bylo kdoví jak dlouho. Je však potřeba být při samosběru opatrný. Někteří lidé totiž mohou být při sbírání neohrabaní a ovocné stromy a keříky poničit. Stejně tak se ovocnáři bojí toho, že lidé budou sbírat jen hezké kousky ovoce, píše Česká televize.

Chodíte si sbírat ovoce?

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články