Kdo bude v obchodě příliš dlouho nakupovat, zaplatí poplatek. Řetězce si na nás ušily boudu

Většina z nás je zvyklá, že když vyrazí na nákup, může před prodejnou parkovat zadarmo. Některé obchody se však rozhodly pro změnu.

i Zdroj fotografie: ŠJů / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Parkování je častým problémem. Většina rodin má dvě auta a míst je málo. Největší problém bývá většinou na sídlištích. Psali jsme, že pokud například parkujete na místě pro invalidy, policisté vám za to od letošního roku mohou dát pokutu až 3500 korun na místě, ve správním řízení dokonce až 10 tisíc korun a k tomu 2 trestné body.

Většina zákazníků nemusí mít obavy

Novinkou je také placené parkování před některými prodejnami. Takto nemile překvapil své zákazníky třeba obchodní řetězec Lidl, který u některých svých obchodů začal vybírat poplatek za parkování. Jak píše web CNN Prima News, na parkovištích, která nedisponují závorami, si budou muset zákazníci u pokladny vyzvednout parkovací hodiny. Ty jim zajistí parkování zdarma po dobu 90 minut.

Obchody v Česku zavádí novinku: Na nákup máte omezený čas. Kdo si nestihne včas nakoupit, bude platit poplatek

iZdroj fotografie: Николай Максимович / Creative Commons / CC-BY
Po 90 minutách parkování zdarma budou zákazníci Lidlu platit poplatek

Na nové opatření Lidl upozorňuje vzkazem na nákupních košících a vozících. Pokud zákazník daný limit překročí, musí za každou další započatou hodinu zaplatit 100 korun. Vzhledem k tomu, že nakupování potravin tak dlouho netrvá, nemusí se tohoto poplatku většina zákazníků vůbec obávat. Na dodržování opatření bude dohlížet policie. Novinka má zabránit tomu, aby na takových parkovištích stála i auta těch řidičů, kteří si jdou vyřídit svoje záležitosti třeba někam do okolí.

Ikea je na zákazníky ohledně parkování opravdu přísná

Obdobné opatření zavedl také obchodní řetězec Ikea. Konkrétně u obchodního centra Homepark na pražském Zličíně. Informuje o tom web iDnes. Prvních pět hodin parkování je zdarma. Za každou další pak řidiči zaplatí 50 korun. Není to však tak jednoduché, jak se zdá. Každý, kdo za nově instalovanými závorami stráví více než uvedených pět hodin, nakonec zaplatí za celou dobu stání. Tedy i za čas, který byl původně zdarma.

15 minut parkování za 100 Kč: V Česku začala platit nová pravidla. Řidičům se ani trochu nelíbí

iZdroj fotografie: Kucmel007 / Creative Commons / CC BY-SA
Zpoplatněné parkování zavedla i IKEA

Přesné podmínky má obchodní řetězec IKEA na svém webu v Provozním řádu parkoviště. Lidé, kteří do Prahy dojížděli a svá auta nechávali právě na tomto parkovišti, tak přišli o další možnost, jak zadarmo zaparkovat a jet do centra hromadnou dopravou. Jak iDnes připomíná, Praha sice v minulém roce otevřela nový parkovací dům v Petržílkově ulici v Nových Butovicích se dvěma stovkami míst v režimu P+R, ale zdaleka to nestačí, protože v některých dnech tu už ráno bývá skoro obsazeno.

Věděli jste o tom, že uvedené řetězce nově zpoplatnili parkování?

Diskuze Vstoupit do diskuze
54 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články