Stará britská mince v hodnotě několika milionů korun. Pence z minulého století se prodala za přibližně 4 000 000 Kč

Každý z nás může mít někdy štěstí a třeba při nákupu mu mohou v obchodě vrátit minci, která má velkou hodnotu.

i Zdroj fotografie: Schlaghecken Josef / Creative Commons / CC0
                   

Mince a bankovky, které jsou vyražené a vytištěné s drobnou chybou, patří mezi velmi oblíbené sběratelské kousky, protože můžou mít velkou cenu. Víte od nás, že vysokou hodnotu má třeba dvacetikoruna, kterou Česká národní banka vydala k výročí 100 let od vzniku republiky.

Bohatství najdete i v sousedním Polsku

Vydělat se dá také na prodeji sběratelských mincí z roku 2019, na kterých jsou vyobrazeny významné osobnosti z finančního sektoru, a to Alois Rašín, Vilém Pospíšil a Karel Engliš. Velmi ceněná je také dvousetkorunová bankovka s chybně vytištěným ochranným metalickým proužkem. Namísto nápisu 200 Kč má totiž vytištěno Republique du Zaire a právě to ji činí tolik vzácnou. Velkou cenu však mohou mít také mince z ciziny.

Kdo má v peněžence tuto českou bankovku, má nárok na 2 000 000 Kč. Poznáte ji snadno, v žádném případě s ní ale neplaťte v obchodě

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Některé české mince a bankovky mají vysokou hodnotu

Příkladem je 10 grošů z doby Polské lidové republiky z roku 1973. Tato mince se nedávno prodala za neuvěřitelných 33 000 zlotých, jak uvádí polský web Interia BiznesTo je více než 187 tisíc korun, což je skutečně pohádková částka. Podle webu se jedná o aktuálně nejžádanější polskou minci z tohoto období. Vydělat mohou také majitelé další mince z doby Polské lidové republiky. Konkrétně jde o 20 zlotých z roku 1989, vydražila se v přepočtu za 56 000 korun.

Šance na to, že na minci narazíte, je mizivá

Mezi další velmi vzácné mince z ciziny patří britská mince v hodnotě jedné pence z roku 1933. Jak píše web Lidovky, před pár lety se prodala na londýnské aukci za rekordní cenu 72 000 liber, což je v přepočtu 2,5 milionu korun. Na celém světě existují pouze čtyři tyto mince. Je známá jako „vzorková“ verze, protože byla představena jako prototyp a nikdy se nezačala vyrábět. Je to vůbec poprvé, kdy se do aukce dostala vzorková verze mince, píše dále web.

Vzácné mince a bankovky v oběhu: Vyplatí se zkontrolovat vlastní peněženku, mohou tam čekat miliony

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Staré a zachovalé mince jsou ze strany sběratelů obzvlášť ceněné

Nedávno se na veřejnost dostala další z těchto vzácných pencí se teď přece jen dostala na veřejnost. Jak píše web SeznamZprávy, uživatel na sociální síti TikTok s přezdívkou CoinCollectingWizard sdílel videoklip, ve kterém sběratel představuje vlastní sbírku. Ta právě tuto minci obsahuje. Poslední, která se prodala v roce 2016, šla do aukce za cenu okolo 140 000 liber, což je v přepočtu přes 4 000 000 korun. Vzhledem k počtu těchto mincí je však naděje, že na ni narazíte, mizivá.

Našli jste někdy nějakou vzácnou minci?

Diskuze Vstoupit do diskuze
86 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články