České domácnosti stále netuší, že mohou ušetřit 4 500 Kč každý rok. Stačí vyřídit pár dokumentů a peníze jsou v kapse

Tisíce korun mohou Češi ušetřit tímto jednoduchým krokem. Mnozí z nich o této možnosti ale neví a zbytečně tak utrácí víc, než musí.

i Zdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
                   

Již brzy začnou české domácnosti opět naplno řešit téma energií a jejich cen. Velmi žádané pak budou bezpochyby také rady, jak na elektřině či plynu ušetřit. Události247 již dříve psaly o tom, že za účelem úspory se rozhodně nevyplatí ráno při odchodu z domu zcela vypínat topení, obzvlášť pak ve velmi mrazivých dnech. To však zdaleka není jediná možnost, jak si výdaje za energie snížit.

Ušetřit lidem může správná volba tarifu

Jak již dříve psaly Události247, klíčová je nejen správná volba dodavatele, ale také typu smlouvy. Zatímco začátkem letošního roku odborníci doporučovali krátkodobé, měsíční fixace, aktuálně se podle všeho vyplatí naopak ty na delší dobu, třeba na 1 až 2 roky. Například ředitel z poradenské firmy EGÚ Brno Michal Macenauer nicméně na začátku července pro web Seznam Zprávy uvedl, že se podle něj stále vyplatí krátkodobé fixace. Lidé se však musí připravit na kolísání cen.

Zjistilo se, jak se dají na energiích ušetřit obrovské peníze. Musíte ale jednat rychle. Kdo to neudělá, přijde až o 5 000 Kč

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Lidé mohou na výdajích za elektřinu ušetřit nemalé peníze

Pak je tu ale ještě jeden tip, jak na energiích, konkrétně elektřině, ušetřit. Je jím nízký tarif, známý také jako noční proud. Mnoho domácností přitom o této možnosti úspory ani neví. Jak uvádí web Novinky, výhodný tarif v Česku nevyužívá každá osmá domácnost, která by na něj měla nárok. Tím přichází o možnost ušetřit tisíce korun ročně.

Nárok na nízký tarif nemají všichni

Využívat ho mohou domácnosti, které používají elektrické topení, bojler, podlahové vytápění, přímotop, akumulační vytápění, elektromobil nebo tepelné čerpadlo, píše dále server Novinky. Některou z těchto podmínek splňují stovky tisíc českých domácností. Jen malá část z nich pak využívá výhodu, jež z toho plyne, a sice nízký tarif. Díky tomu mohou totiž v určité časy během dne čerpat výrazně levnější elektřinu. Zájemci si však o tuto změnu musí zažádat, jak již dříve psaly Události247.

Kdo bude v zimě vypínat topení, ten může přijít o spoustu peněz. Češi o tom neví, pak se při vyúčtování nestačí divit

iZdroj fotografie: ברוך שם / Creative Commons / CC-BY-SA
Lidé často na takzvaný noční proud zapínají například pračku

A jak vysoké tedy úspory mohou být? Například dodavatel ČEZ na svém webu uvádí, že při využívání nízkého tarifu lidé za 1 kWh elektřiny uspoří zhruba 40 procent základní částky. Jak pak pro web Novinky řekl Roman Šmíd ze společnosti epet, využívání nízkého tarifu může českým domácnostem ušetřit až 4 500 korun ročně. A to rozhodně není nízká částka.

Využíváte nízký tarif, známý jako noční proud?

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články