Stát má jasno: Češi budou dostávat důchod později a mnohem méně, než byli doposud zvyklí

Vláda se snaží oživit státní rozpočet, doplácejí na to ale běžní občané. Přišli například o různé benefity a na naplnění státní kasy by se měli podílet i senioři.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

O tom, že se bude zvyšovat věk odchodu do důchodu, mluvil ministr práce Marian Kurečka už před pár lety. Momentálně jde většina lidí do penze v 65 letech, pokud nechtějí třeba pracovat déle z vlastní vůle. Pro některé je však nutnost pracovat déle kvůli zdravotnímu stavu problém. 

Délka dožití se postupně zvyšuje

Věková hranice, kdy budou moci lidé jít do penze, se bude flexibilně upravovat podle měnící se průměrné délky dožití. Konkrétně by tak lidé měli strávit v důchodu v průměru 21,5 roku, jak psal web Seznam Zprávy. Přesný údaj o tom, kdy budou moci přestat pracovat, by se pak měli dozvědět minimálně 15 let dopředu. Z toho plyne, že dnešní dvacátníci, třicátníci či čtyřicátníci, ještě ani neví, kdy přesně budou moci s prací skončit.

Důchody čekají velké změny. Stát už o všem rozhodl. Senioři nedostanou peníze tak, jak jsou zvyklí

iZdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
Důchodci jsou v posledních letech ve velkém víru změn

Jak připomíná web E15, premiér Petr Fiala už dříve zdůraznil, že kdyby kabinet neměl politickou odvahu reformní kroky přijmout, penzijní systém by zkolaboval. Podle expertů by schodek takzvaného důchodového účtu dosáhl 350 miliard korun, což je 5 procent hrubého domácího produktu. Pokud budou mít změny trvalejší platnost a nezruší je nová vláda podobně jako v minulosti bez náhrady skončil druhý penzijní pilíř, deficit systému bude 70 miliard.

O předčasné důchody byl enormní zájem

Web České noviny píše, že téměř třetina starobních důchodců šla do penze předčasně a podíl postupně roste. Doživotně snížený důchod kvůli dřívějšímu odchodu do důchodu mělo v červnu zhruba 754 400 mužů a žen. V průměru se řádný a předčasný důchod lišily v březnu o více než 1600 korun. Vyplývá to z údajů České správy sociálního zabezpečení. V posledních letech zájem o předčasný důchod prudce vzrostl kvůli výhodným podmínkám, které však vláda loni zpřísnila.

Důchody v ČR čeká zásadní změna. Češi se nově musí zaopatřit sami, nedostanou ani korunu

iZdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
Penze čekají v budoucnu zásadní změny

Další ránou pro budoucí důchodce má být snižování nových penzí, a to mezi lety 2026 až 2035. Rozdíl za 10 let má u průměrného důchodu činit 2000 korun, což tedy není zrovna zanedbatelná částka. Místo o 12 000 korun Jurečka plánuje, že se zvedne o pouhých 10 000. Důvodem tohoto opatření je úprava použitého výpočtu. Například za odpracovaný rok se místo současného 1,5 procenta bude počítat 1,45 procenta, píše dále web.

Jaký je váš názor na český důchodový systém?

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články