EU rozhodla: Spotřebiče plošně zdraží. Bude snad nová pračka, lednice či vysavač jen výsadou bohatých?

Známe to všichni, Zatímco dříve nám domácí spotřebiče vydržely několik let, v poslední době se jejich životnost pohybuje okolo 2 let.

i Zdroj fotografie: ברוך שם / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Elektrické spotřebiče, které jsou starší, většinou také nebývají moc ekologické. Některé země proto zavádějí nejrůznější opatření. Od roku 2025 budou například ve Francii moci lidé používat jen pračky, které mají filtr na primární mikroplasty. Právě praní je totiž podle expertů jedním z hlavních zdrojů primárních mikroplastů, jak psaly Události247 již dříve.

Spotřebiče teď vydrží většinou jen něco přes dva roky

Lidé si také musejí kvůli lepšímu ovzduší pořizovat také třeba nové ekologické kotle na vytápění. Na jejich nákup dostávají od státu dotace. Na ostatní domácí spotřebiče nám však stát nic nedá. Většina jich však vydrží jen krátce poté, co jim skončí záruční lhůta. Dříve taková praxe rozhodně neplatila. „Máme lednici asi 15 let a musím říct, že kromě toho, že se ulomilo madlo, je pořád stejně výkonná,“ řekla Událostem247 paní Iva z Kojetína.

Jak ušetřit za elektřinu? Seznam spotřebičů, na které si dát největší pozor

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
Některé domácí spotřebiče by mohly zřejmě už brzy zdražit

No, tak to já jsem si před třemi lety koupila novou pračku a poslední půlrok jsem už dvakrát volala opraváře, protože z ní vytéká voda. Bohužel, záruka už je pryč a tak to platím z vlastní kapsy,“ říká paní Irena z Brna. Lidé tyto poruchy po záruce připisují takzvaným kazítkům, tedy záměrně použitým dílům nebo výrobním postupům, jež vypoví službu, jak píše web Novinky. To by se ale do dvou let mělo změnit.

Záruka bude o rok delší

Evropská unie schválila právo na opravu, která výrobcům ukládá povinnost dodávat i několik let po konci záruční lhůty náhradní díly a umožnit zboží za rozumnou cenu opravit. Do české legislativy se má tato novinka dostat do roku 2026. Podle expertů je to dobré opatření, protože přístroje vydrží v provozu déle. Domácnosti si však při jejich nákupu připlatí. Nebude to však zase tak velká suma, aby si je nemohli dovolit.

Pozor: Používáte doma jednu z těchto věcí? Nedoplatíte se kvůli tomu na účtech za elektřinu

iZdroj fotografie: Depositphotos
Náhradní díly pro spotřebiče budou k dostání až 10 let od jejich výroby

Jak pro Novinky uvedl zakladatel největší sítě drobných opravářů a servisů Opravárna Jan Charvát, budou muset výrobci použít kvalitnější materiály a to výrobu samozřejmě prodraží. Budou také muset až deset let od uvedení výrobku na trh dodávat náhradní díly. Aktuálně je problém sehnat náhradní díly u výrobků starších než dva až tři roky. Novinkou bude i to, že když si necháte spotřebič opravit během dvouleté záruční lhůty, prodlouží se záruka o další rok.

Co na výše zmíněnou změnu týkající se spotřebičů říkáte?

Diskuze Vstoupit do diskuze
103 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články