V Albertu se prodávalo kuřecí maso se salmonelou. Inspekce vyzývá Čechy, aby produkt nejedli

Tato bakterie se vyskytuje především v mase, nebo třeba vejcích. V lidském těle pak rozpoutá nevolnosti a střevní potíže.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Kuřecí maso je mezi Čechy velmi oblíbené a platí také za součást zdravého jídelníčku. Ne vždy to však je pravda. Psali jsme třeba o mraženém kuřecím z Ukrajiny, které Státní zemědělská a potravinářská inspekce odhalila v provozovnách JIP východočeská a také obsahovalo bakterie salmonely.

Mráz bakterie nezničí

Většina lidí si maso dává i do zásoby do mrazáku. Měli by však pamatovat na to, že bakterie salmonely mráz nezničí, jak upozorňuje Státní veterinární správa. Salmonelóza se obvykle u člověka projevuje jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin, má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji 24 až 48 hodin. Charakteristické jsou při ní především průjmy. Někdy se objevuje i zvracení a téměř vždy je přítomna horečka.

Obchodní řetězec prodával závadné kuřecí maso. Lidé ho mají možná ještě doma

iZdroj fotografie: Bhaskaranaidu/ Creative Commons / CC-BY-SA
Čas od času se v obchodech objeví závadné kuřecí maso

Na mase také na první pohled to, že obsahuje bakterie, nepoznáme. Jeho vzhled nebo strukturu to totiž nezmění. Je proto dobré se předtím, než vyrazíme na nákup, podívat na stránky Potraviny na pranýři. Právě tam Státní zemědělská a potravinářská inspekce nejrůznější záchyty závadných či nekvalitních potravin z prodejen po celé České republice pravidelně zveřejňuje. Můžeme tak předejít nepříjemným komplikacím.

Na co je dobré dávat pozor

Nedávno Státní zemědělská a potravinářská inspekce oznámila další záchyt závadného kuřecího masa. Prodávali ho v Albertu v Hodoníně. Konkrétně šlo o kuřecí prsní řízky z kategorie Albertovo čerstvé kuřecí. Výrobcem je Drůbežářský závod Klatovy. Maso bylo v zatavené plastové krabičce. I když mělo datum minimální trvanlivosti 27. 5. 2024, je možné, že ho mohou mít někteří lidé ještě doma v mrazáku.

Hazard se zdravím v Albertu: Pouhým dotykem na tuto potravinu si přivodíte strašlivé potíže, okamžitě ji vyhoďte

iZdroj fotografie: SZPI
Uvedenou šarži kuřecího masa by lidé neměli konzumovat

V uvedené potravině byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Infantis, která může způsobit onemocnění zvané salmonelóza. Toto maso proto není vhodné ke konzumaci, jak inspekce varuje na svém webu Potraviny na pranýři. Stopy této bakterie však může obsahovat také nezpracované ovoce a zelenina, zejména pokud nejsou řádně umyté, jak dokazuje jedna ze studií. Nikdy také nekrájejte zeleninu, kterou budete následně konzumovat syrovou, na stejné pracovní desce, na níž jste krájeli syrové maso.

Zakoupili jste si někdy závadné kuřecí maso?

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články