Definitivní konec českého platidla. Nastane 1.1.2025, lidé by si ho měli urychleně vyměnit za hotovost

Češi, kteří využívají toto platidlo, si budou muset zvyknout na život bez něj. Již brzy totiž přestane platit.

i Zdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
                   

Když se řekne platidlo, většině lidí se nejspíš vybaví klasické mince a bankovky. Nejen peníze však mohou sloužit k úhradě určitých věcí. Například vybrané úřední či soudní služby a úkony lze zaplatit také s pomocí kolků. Právě tato platidla ale již brzy skončí. Kdo s nimi něco včas neudělá, ten může o své peníze přijít.

Konec platidla se blíží

Konkrétně kolkové známky přestanou platit s koncem letošního roku. Od 1. ledna příštího roku tak s nimi již Češi nikde nezaplatí. Ti, kteří je stále mají doma, by se jich proto měli zavčas zbavit. Jak totiž píše web Ministerstva financí, po 31. prosinci letošního roku se z tohoto platidla stanou bezcenné papírky a lidé se s penězi, za něž kolky koupili, mohou rozloučit.

Konec českého platidla: Nastane 1. ledna 2025. Kdo se tomu do konce letošního roku nepřizpůsobí, přijde o své peníze

iZdroj fotografie: Česká pošta
Kolkové známky přestanou platit 1. ledna příštího roku

Možností, jak s přebytečnými kolky naložit, je několik. Lidé s mini samozřejmě mohou ještě do konce roku platit. Jak jsme již zmínili, využívat je lze například k úhradě vybraných poplatků na úřadech či soudech. Druhou variantou pak je vyměnit si tato platidla za peníze. Učinit tak lidé mohou na vybraných pobočkách České pošty. Jak nicméně Česká pošta dodává na svém webu, za odkup si účtuje 5 procent z hodnoty kolků.

Již dříve končily i vybrané bankovky

Kolky nejsou jediné, které čeká konec. V minulosti přestala platit i další platidla. Nejnověji to byly všechny druhy bankovek kromě pětitisícikorunových, které na sobě měly úzké stříbrné proužky. Jedná se o bankovky z let 1995 až 1999, píše na webu Česká národní banka (ČNB). Jak již dříve informovaly Události247, tyto bankovky přestaly platit už předloni v červenci. Ještě do konce letošního června však bylo možné tyto staré kusy vyměnit ve všech českých bankách. Ti, kteří je mají stále doma, je aktuálně mohou vyměnit jen na pobočce ČNB.

Bankovky v peněžence si musíte vyměnit do 30. června 2024. Kdo to neudělá, přijde o své peníze

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
V předešlých letech přestaly platit i vybrané bankovky

Ještě dříve pak skončila také další platidla. Od dubna roku 2011 už není možné platit padesátikorunovými bankovkami, píše dále web ČNB. O 10 let později, v roce 2001, přestalo být možné v Česku platit tisícikorunovými a pětitisícikorunovými bankovkami z roku 1993. Stejně staré stokorunové, dvousetkorunové a pětisetkorunové bankovky pak přestaly platit o 6 let později, dodává ČNB.

Využíváte či využívali jste dříve kolkové známky?

Diskuze Vstoupit do diskuze
99 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články