Známý obchodní řetězec stahuje hned 11 potravin a varuje Čechy před jejich konzumací. Hrozí otrava, nikdo je nesmí jíst

Obchodní řetězec Makro stahuje z prodeje několik druhů salátů s majonézou. Obsahovaly totiž nebezpečné plasty.

i Zdroj fotografie: Policie ČR
                   

Velmi často se jedná například o závadné maso, které obsahuje nějakou bakterii, nebo o zeleninu s nadlimitním množstvím pesticidů. Někdy však mohou být závadné i výrobky, u kterých by to většina z nás nepředpokládala. Psali jsme například o červených fazolích prodávaných v řetězci Tesco. Také v nich byl prokázán zvýšený výskyt pesticidů.

Ročně sníme jednu platební kartu

Nebezpečí však číhá i jinde. Věděli jste, že každý spořádá týdně zhruba jednu platební kartu? Takové množství se nám totiž dostane v potravinách do organismu v podobě mikroplastů a nanoplastů. Již dříve na to upozornil web Novinky. Tyto plasty pak mohou způsobovat nejrůznější nemoci. Zhruba třetina z těchto částic se dostane do přírody v odpadní vodě z praní syntetického prádla, tedy z triček nebo bund z umělého vlákna.

V oblíbené české pochoutce našla inspekce škodlivou věc. Lidé by ji měli ihned vyhodit do koše

iZdroj fotografie: Ludek / Creative Commons / CC BY-SA
Saláty, především ten bramborový, jsou u Čechů oblíbené

Čistírny odpadních vod neumí drobné plasty odbourat.  Další třetina je z automobilových pneumatik a uvolňuje se při brzdění. Zbytek je ze skládek nebo z pomalu se rozkládajících PET lahví a pytlíků pohozených v přírodě, píše dále web. Lidské tělo však naštěstí většinu těchto látek vyloučí.  Nedávno výrobky s plasty začal stahovat velkoobchod s potravinami Makro. Jde o několik výrobků od jednoho dodavatele, a to o saláty s majonézou, jak upozornil web TN.

Lidé mohou požádat o duplikát dokladu

Makro muselo stáhnout z prodeje hned 11 druhů zboží. Šlo o bramborový, ďábelský, vlašský, camping a pařížský salát. Přesné typy a šarže závadných výrobků společnost Makro vypsala na svém webu. Důvodem stažení z pultů je možná fyzikální kontaminace kousky plastu jedné z použitých surovin. Dodavatelem těchto výrobků je společnost Gastro-Menu Express, a. s. Pokud si tedy tyto pochoutky dopřáváte, raději si je pořádně zkontrolujte.

Varování: Koupili jste si jednu z těchto oblíbených potravin? V žádném případě je nejezte. Je to hazard s vlastním zdravím

iZdroj fotografie: TheGroninger / Creative Commons / CC BY
Zmíněné pochoutky z Makra by lidé určitě neměli jíst

Zákazníci, kteří si uvedené zboží zakoupili, mohou výrobek vrátit zpět na kterékoliv pobočce prodejen makro. Pokud nemají pokladní doklad, nevadí. Firma radí, aby lidé při vrácení výrobku požádali obsluhu zákaznické recepce o výjimečné vystavení duplikátu dokladu. Nejde o ojedinělý případ, kdy se v Makru prodávaly závadné potraviny. Už na začátku července musel obchod stáhnout z prodeje výrobek Qualiko kuře bez drobů mražené půlkilové. U tohoto masa byl zjištěn překročený povolený limit antibiotika, dodává web.

Koupili jste si jednu ze zmíněných pochoutek?

Diskuze Vstoupit do diskuze
138 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články