Je to tady: Bude nově jízda autem jen pro bohaté? Valí se na nás nepříjemná věc, která postihne peněženky všech řidičů

Již za necelé 3 roky by mohlo dojít k masivnímu zdražení několika důležitých věcí. Dopadne to na velkou část lidí.

i Zdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
                   

Emisní povolenky. Pro velkou část lidí pojem, se kterým se příliš často nesetkávají a mnohdy ani pořádně neví, co znamená. To se ale nejspíš změní. V budoucnu totiž kvůli emisním povolenkám, respektive rozšíření okruhu oblastí, na které se vztahují, nejspíš zdraží hned několik důležitých komodit. A to peněženky Čechů rozhodně pocítí.

Zdražení by mělo přijít již za pár let

Nejprve si přibližme, o co vlastně jde. Emisní povolenky zjednodušeně řečeno fungují jako ekvivalent vypouštěných emisí, nejčastěji oxidu uhličitého (CO2). Jedna povolenka je rovna jedné tuně plynu, uvádí web Forbes. Producenti, kteří tyto emise ve svém provozu vypouští a znečišťují tím tedy ovzduší, si tak musí tyto povolenky nakupovat.

Energie znovu brutálně zdraží. Kdo se včas nepřipraví, ten se do konce roku nedoplatí

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
Zdražit by mohly i vybrané druhy vytápění

Dosud se povolenky vztahovaly zejména na velké továrny a další podniky. Nově však Evropská unie rozhodla, že od roku 2027 se jejich působení rozšíří i do dalších oblastí. A to bude mít na peněženky běžných lidí velký dopad. Jak již dříve psaly Události247, povolenky se mají vztahovat třeba na kotle na uhlí a plyn. Anebo na pohonné hmoty, tedy benzín a naftu.

Peněženky českých řidičů zapláčou

Kvůli zatížení pohonných hmot emisními povolenkami se očekává růst jejich ceny. Na tom, o kolik to bude, už se ale odborníci tak úplně neshodují. Optimistické odhady mluví o zdražení okolo 2 korun za litr. Někteří však předpovídají nárůst až o 10 korun, jak pro web iRozhlas řekl poslanec ODS a zároveň člen výkonné rady teplárenského sdružení ČR Václav Král.

1 litr nafty či benzínu bude nově stát 75 Kč. Na nové ceny pohonných hmot nejsou Češi připraveni. Brzy je to naprosto zruinuje

iZdroj fotografie: Pavlina.rihova / Creative Commons / CC-BY-SA
Ceny pohonných hmot by mohly růst výrazně

Ještě pesimističtější odhady mluví o růstu ceny u benzínu a nafty klidně až o 13 korun, píše web iDnes. A ty úplně nejčernější scénáře pak dokonce předvídají, že by se ceny pohonných hmot mohly vyškrábat až na částku okolo 75 korun za litr, jak již dříve psaly Události247. A to už by peněženky řidičů skutečně pocítily a mohlo by se stát, že jízda autem se spalovacím motorem by se tak pomalu stala jen výsadou bohatých.

Obáváte se zdražení vytápění a pohonných hmot?

Diskuze Vstoupit do diskuze
100 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články