Češi budou v roce 2025 platit zvýšený poplatek za řízení auta ve vybraných částech republiky. Stát už o tom rozhodl

Vlastnit a provozovat auto není v dnešní době noc levného. Kromě cen pohonných hmot se také zvyšují nejrůznější poplatky.

i Zdroj fotografie: Aktron / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Psali jsme už dříve o tom, že stát zdražil dálniční známky. Například cena té roční se zvedla o 800 korun a řidiči nově platí 2300 korun. Nově si letos mohou zakoupit také dálniční známku na jeden den, která vyjde na 200 korun. Ukázalo se však, že tato známka neplatí 24 hodin, jak mnozí řidiči předpokládali, ale jen od minuty po půlnoci do další půlnoci.

Ceny zvyšovat musíme, brání se resort dopravy

Před pár dny vláda oznámila, že za jízdu po dálnicích si řidiči opět připlatí. Jak psal web České noviny, celoroční dálniční známka od ledna 2025 zdraží o 140 korun na 2440 korun. Zvýší se také ceny dálničních známek na kratší dobu. Sazba se změní podle zákona kvůli zvýšení spotřebitelských cen a prodloužení dálniční sítě, jak oznámilo Ministerstvo dopravy. Nižší platby zůstanou pro auta na plyn a s kombinací elektrického a spalovacího motoru.

Nový poplatek pro české řidiče: V roce 2024 zaplatí 200 Kč za 1 den jízdy. Kdo odmítne, tomu napaří brutální pokutu

iZdroj fotografie: Aktron / Creative Commons / CC-BY-SA
Dálniční známky brzy opět zdraží

Úplně bez poplatku zůstanou čistě elektrická vozidla a auta na vodík. Cena celoroční známky se naposledy zvýšila letos v březnu, kdy vzrostla po 12 letech z 1500 na 2300 korun. Zdraží však i další kupony. Za měsíční řidiči zaplatí 460 korun místo současných 430. U desetidenního se cena zvedne o 20 korun na 290 a jednodenní známka vyjde na 210 korun, tedy o desetikorunu dráž než letos, jak píší Novinky.

Příští rok by se už zdražovat nemělo

Řidiči z dalšího zdražení samozřejmě radost nemají. „Možná bych ještě pochopil, že stát potřebuje peníze na opravy a další věci. Když ale někam jedu po dálnici, jen v minimu případů se mi nestane, že bych kvůli pracím na dálnici nestál v koloně a cesta se mi o dost prodlouží. Myslím, že na tohle by měli ministři při zvyšování poplatků myslet především,“ řekl Událostem247 pan Josef z Velkého Meziříčí.

Tihle lidé mohou po dálnici jezdit úplně zadarmo: Vůbec nemusí řešit dálniční známky. Týká se to i vás?

iZdroj fotografie: Aktron/ Creative Commons / CC-BY-SA
Dálniční známku musí mít každý řidič na dálnici

Aktuálně má česká dálniční síť 1340 kilometrů. Ještě v tomto roce je v plánu zprovoznit dohromady přes 100 kilometrů nových úseků dálnic. Výpočet však pracuje jen s částí nových dálnic. Ty zprovozněné ve druhé polovině roku se promítnou až do ceny pro rok 2026, píše dále web. Ministr dopravy Martin Kupka slibuje, že za rok by k dalšímu většímu zdražení dálničního kuponu dojít nemělo. 

Kupujete si dálniční známku?

Diskuze Vstoupit do diskuze
149 lidí právě čte
Aleš Peterka
Autor článku

Aleš Peterka

Nadšenec do spotřebitelských a regionálních témat. Za svou primární oblast zájmu v rámci zpravodajství považuji hlavně informovat lidi o nekalých praktikách prodejců.

Zobrazit další články