Speciální poplatek pro Čechy, kteří pobírají důchod. Senioři o tom často ani netuší. Pak se nestačí divit

Vyplácení důchodu nemusí být zdarma. Pokud si lidé zvolí jednu z nabízených forem výplaty, musí za to náležitě zaplatit.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Čeští důchodci mají několik možností, jak získávat svůj každoměsíční důchod. Jak píše Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ) na svém webu, mohou si ho buď nechat posílat elektronicky na svůj bankovní účet, anebo si ho nechat vyplácet v hotovosti prostřednictvím České pošty. Tato druhá varianta je však zpoplatněna, což mnozí senioři možná neví.

Důchod v hotovosti není zadarmo

V souvislosti s vyplácením penzí v hotovosti se v poslední době objevilo několik nejasností, ze kterých mohli být čeští senioři zmatení. Jak však ČSSZ uvádí, Česká pošta od lidí poplatek při předání peněz nikdy nevybírá a ani jím tedy nepodmiňuje vyplacení či nevyplacení důchodu.

Někteří důchodci musí každý měsíc zaplatit za to, že pobírají důchod. Poplatek se prostě musí zaplatit

iZdroj fotografie: Česká pošta
V hotovosti důchody seniorům vyplácí Česká pošta

Pokud si člověk vybere, že chce důchod dostávat v hotovosti, poplatek si ČSSZ automaticky strhne z jeho důchodu. Je tedy možné, že někteří důchodci, kteří o tom neví se pak mohou divit, proč je jejich penze o tento poplatek nižší. Rozhodně se ale nemusí bát, že by po nich na poště chtěli poplatek zaplatit či že by jim důchod bez zaplacení nevydali.

A o jak vysoké částce je vlastně řeč? Aktuálně se jedná o 35 korun měsíčně. Ještě loni v létě to přitom bylo o 6 korun méně. Česká pošta však od září roku 2023 poplatek zvedla na zmíněných 35 korun, jak tehdy informovaly Události247.

Na obzoru je i další poplatek

V rámci snahy o větší digitalizaci státních služeb a s ní spojené úspory financí je možné, že některé důchodce čeká v budoucnu další poplatek. Týkat by se měl těch, kteří budou chtít dostávat informaci o valorizaci důchodu dopisem zaslaným poštou, a nikoli elektronicky.

Poplatek za pobírání důchodu. Platit ho bude spousta Čechů. Vyhnout se tomu jde jediným způsobem

iZdroj fotografie: ŠJů / Creative Commons / CC BY-SA
Dopis o valorizaci si lidé budou moci také vyzvednout na pobočce ČSSZ

Jak píše web Echo24, Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhuje, aby se poplatek lidem strhával z penze. Standardně by tuto informaci lidé měli bezplatně k dispozici ve svých datových schránkách či na svém profilu na ePortálu ČSSZ. Ti, kteří by trvali na klasické papírové formě, by si pak oznámení buď mohli vyzvednout na pobočce ČSSZ. Anebo si ho nechat zaslat poštou. Poštovné by se jim pak ale z penze strhlo.

Jak hodnotíte výši poplatku za výplatu důchodu v hotovosti?

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články