Za rohem je masivní zdražení klíčových potravin. Víme, kolik a za co všechno si připlatíme

Maso, mléčné výrobky nebo ovoce a zelenina. To vše jsou klíčové potraviny, které konzumuje většina Čechů. V budoucnu si však za mnohé z nich nejspíš připlatí.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Poté, co vysoká inflace konečně ustoupila, se na české zákazníky valí další zdražení potravin. Tentokrát budou hlavním důvodem špatné úrody zemědělců. Jarní mrazy, letní sucha či nedávné povodně se nyní postupně začnou projevovat v podobě růstu cen důležitých surovin.

Za ovoce i máslo si Češi připlatí

Jedněmi z těch, kteří letos hlásí velmi špatnou úrodu, jsou čeští ovocnáři. Události247 již na jaře psaly o tom, že mrazy jim nenávratně poškodily polovinu až 2 třetiny květů. Jednalo se nejen o jabloně, ale také třeba švestky nebo meruňky. A tomu pak odpovídaly i ceny. Již v červenci například jablka meziročně podražila o necelých 19 procent, jak tehdy psal web Novinky. Nejde však jen o ovoce. Cena letí nahoru také třeba u zelí.

Ovoce v Česku čeká plošné zdražení. Kdo si může udělat zásoby, neměl by váhat. Nové ceny budou jen pro bohaté

iZdroj fotografie: Dezidor / Creative Commons / CC-BY-SA
Ovocnářům letos pomrzla velká část úrody

Velkým tématem je pak v poslední době také cena másla. Také ta již několik měsíců stoupá. Jak psaly Události247, v září se kostka másla prodávala za cenu 70 korun. A i do budoucna čeká mléčné výrobky, včetně másla, podle všeho další zdražování. Jak pro web Deník řekl Miloš Kvasnička z mlékárny v Polné, mohou za to rostoucí ceny paliv i mezd. Zároveň však také letní horka, kvůli kterým krávy dávaly méně mléka, které bylo také méně tučné, jak psaly Události247.   

Chystá se i zdražení dalších potravin

Nejen u zemědělských komodit by se měli Češi připravit na zdražení. Týkat se to podle všeho bude i vybraných druhů masa. Události247 již v minulosti psaly o tom, že tento scénář nejspíš čeká vepřové maso. Podle mnohých se však růst ceny nevyhne ani dalším druhům mas. David Bednář z Drůbežářského závodu Klatovy predikuje zdražení drůbežího.

Všemi oblíbené maso brzy nevídaně zdraží. Je to za rohem, musíme se na to připravit. Lidé už si začínají dělat zásoby

iZdroj fotografie: Bhaskaranaidu/ Creative Commons / CC-BY-SA
Růst cen čeká nejspíš také drůbeží

Jak Bednář řekl pro web CNN Prima News, již delší dobu zde existuje tlak na zvýšení cen krmných směsí, což může mít následně vliv na konečné ceny masa. Zároveň k tomu přispívají také rostoucí mzdy či náklad za energie. Je tak pravděpodobné, že za maso si Češi do budoucna spíše připlatí.

Pozorujete aktuálně v obchodech zdražování některé ze zmíněných potravin?

Diskuze Vstoupit do diskuze
117 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články