Kdo vlastní špatný typ řidičáku, na toho si policie došlápne. Hrozí za to vězení

Mít v pořádku své osobní doklady je povinností každého člověka. To se samozřejmě týká také řidičáku.

i Zdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
                   

Stejně jako občanský průkaz a další osobní doklady, také řidičák má omezenou platnost. Jakmile vyprší, musí motoristé požádat o jeho výměnu. Pokud by totiž řídili s propadlým řidičákem, mohou za to vyfasovat mastné pokuty. Jak psal web Deník, na místě hrozí sankce do 1 500 korun, ve správním řízení pak až 5 000 korun.

Hříšník na sebe sám upozornil

Propadlý řidičák ovšem není jediný případ, kdy mohou být doklady zdrojem pokuty. Trestné je totiž pochopitelně i to, když lidé řídí bez toho, aniž by u sebe měli platné doklady. Jak uvádí web 12 bodů, řidičům za jízdu bez řidičského oprávnění hrozí pokuta 25 až 50 000 korun. K tomu pak mohou navíc dostat 4 trestné body a zákaz řízení na 1 až 2 roky.  Než proto vyrazíte na cesty, je dobré si své doklady zkontrolovat.

Máte v autě vonný stromeček? Právě teď za to policie rozdává astronomické pokuty. Řidiči neví, že tím porušují zákon

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Za padělané doklady lidem hrozí vězení

Opravdu velkým prohřeškem je to, když má šofér u sebe řidičák, který je padělaný. Právě takový případ nedávno řešili strážníci městské policie v Brně. Řidič na sebe navíc upozornil tím, že své auto zaparkoval v zákazu zastavení.  Jeho porušení dopravního značení si zanedlouho všimla projíždějící hlídka, jak píše web Týdeník policie. Protože řidiče nikde v okolí nezastihli, dali mu na auto takzvanou botičku.

Za falešné doklady trest vězení

Když se pak hříšník k autu vrátil a viděl, co se stalo, přivolal strážníky, aby mu botičku odstranili. Pak už měly věci celkem rychlý spád. Cizinec při ověřování osobních údajů předložil hlídce kromě cestovního pasu také řidičský průkaz, který byl ovšem falešný. Strážníci proto celý případ předali republikovým kolegům. Cizinci tak za padělání nebo pozměňování veřejné listiny hrozí až 5 let vězení. Navíc může být z Česka vyhoštěn.

Novinka: Pokud spolujezdec spáchá přestupek, pokutu zaplatí řidič. Výjimky nebudou existovat

iZdroj fotografie: Policie ČR
Policisté řešili v minulosti hned několik případů s padělanými doklady

Podobný případ řešili také policisté v Brandýse nad Labem. Také jimi kontrolovaný 38letý muž jim předložil padělek řidičského průkazu. Originál byl vytištěn na obyčejný papír a následně vystřižen a nalepen na kartičku zdravotní pojišťovny. Řidič si proto vyslechl podezření ze spáchání přečinu padělání a pozměnění veřejné listiny podle § 348/1 trestního zákoníku, za což hrozí vězení a také již nesmí usednout za volant, jak policie informovala na svém webu.

Věděli jste o výše zmíněném trestu?

Diskuze Vstoupit do diskuze
122 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články