Statisíce Čechů má už jen pár dní na to, aby si zařídili důležité dokumenty. Získají tak desítky tisíc korun. Čas se krátí

Mnozí z nás si ještě pamatují, jak v roce 2021 společnost Bohemia Energy téměř milionu svých klientů v Česku oznámila, že jim již nebude dodávat energie.

i Zdroj fotografie: Jiří Klimenský pro Události247
                   

Klienti si museli co nejdříve najít nové dodavatele, což nebylo úplně jednoduché. Víte od nás, že za plyn nebo elektřinu od dodavatelů poslední instance jim pak chodily faktury, na kterých byly velmi vysoké ceny. Pokud si ale lidé nasmlouvali klasické smlouvy, mohli se dostat na ceny mnohem nižší.

Nová smlouva nemusí být tak výhodná

Teď některé lidi čeká další hledání dodavatele energií. Smlouva totiž skončí v nadcházejících dnech a týdnech až stovkám tisíc domácností, jejichž předchozí dodavatelé v roce 2021 ukončili činnost. Píše o tom web České noviny. Energetický regulační úřad (ERÚ) zákazníky upozorňuje, aby o prodloužení smlouvy s dodavatelem vyjednávali i s několikatýdenním předstihem. Většina z nich totiž bude za elektřinu a plyn platit vyšší cenu než dosud.

Vláda: Zdražíme vám elektřinu. Ani nechtějte vědět, kolik z nás v roce 2024 vytáhnou peněz

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Řada lidí může letos dostat daleko výhodnější tarif

Většina smluv na dobu určitou obsahuje ujednání o automatickém prodloužení. Od roku 2024 musí dodavatel zákazníky na blížící se termín prodloužení upozornit minimálně 30 dní předem a oznámit jim novou cenu a další náležitosti. Pokud lidé s podmínkami prodloužení nesouhlasí, mohou o změně smlouvy jednat se současným dodavatelem, nebo si najít jiného obchodníka a do 20. dne před prodloužením stávající smlouvu vypovědět. Vzor výpovědi je dostupný na webu ERÚ.

Na co dávat před vypršením smlouvy pozor

Má to ovšem háček. Při automatickém prodlužování smluv totiž poskytovatelé energií většinou převádějí zákazníky na standardní plány s vyššími tarify. Pokud tedy chcete ušetřit, podívejte se před vypršením vaší smlouvy s dodavatelem energií na podmínky jiných poskytovatelů. Možná zjistíte, že konkurenční společnosti mají mnohem výhodnější tarify, než by vás čekaly po konci vaší současné smlouvy.

V lednu 2024 se Češi na účtech za elektřinu nedoplatí. I vy? Pokud nové ceny dodavatelům nezaplatíte, odpojí vás

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
Lidé by si pro jistotu měli zkontrolovat, kdy jim končí smlouva s dodavatelem

Za ukončení smlouvy před vypršením doby, na kterou měla domácnost zafixované ceny energií, hrozí pokuta až 50 000 korun, jak píše web Seznam Zprávy. Zákazník totiž musel svému dodavateli zaplatit jak pokutu za předčasné odstoupení od smlouvy, která byla na dobu určitou, tak ušlý zisk. Společnost s ním už totiž počítala a podle počtu smluv si zase ona předkupovala energie na trhu. Stát v novele energetického zákona, jinak nazývané Lex OZE III, navrhuje, aby byla výše pokut regulována.

Hlídáte si pravidelně platnost smluv?

Diskuze Vstoupit do diskuze
108 lidí právě čte
Jiří Klimenský
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články