Policie začne lidem brát řidičské oprávnění na doživotí. Stačí udělat jednu chybu a už si nikdy nesednete za volant

Být řidičem je velká zodpovědnost. Máme ji nejen za sebe, ale taky za ostatní účastníky silničního provozu.

i Zdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
                   

Pokuty a tresty za dopravní přestupky se neustále zpřísňují. Například v Česku se od letoška navýšily sankce za celou řadu prohřešků, jak informovaly Události247. Přesto však mnozí řidiči pravidla stále porušují. Policistům s nimi tak již dochází trpělivost a za některá obzvlášť závažná pochybení jim začali zabavovat řidičské průkazy i auta.

Kdy vám mohou řidičák zabavit doživotně

To, že řidiči nesmí za volant pod vlivem jakýchkoliv omamných látek, je jasné. Ne každý si s tím ale láme hlavu, a to pak může mít velmi tragické následky. Například v České republice musí řidiči přístroj při dechové zkoušce ukázat nulu. To samé platí i na Slovensku a v Maďarsku. Existují však i státy, které malou toleranci povolují. Například v Polsku to může být 0,2 promile. Neplatí to ovšem pro všechny řidiče.

Policie bude od března 2024 lidem ve velkém zabavovat auta. Hrozí to i vám?

iZdroj fotografie: ŠJů/ Creative Commons / CC-BY-SA
Čeští řidiči by si měli vždy před cestou do zahraničí nastudovat místní dopravní předpisy

Těm začínajícím tam totiž první dva roky, kdy mají řidičák, nakázali nulovou toleranci. V případě, že řidič, který před jízdou pil, způsobí dopravní nehodu, automaticky přijde doživotně o řidičský průkaz, jak upozornil web Novinky. Na polských silnicích ročně zemře okolo tří tisíc lidí, často je to právě po nehodách způsobených opilými řidiči. Portál Gazeta píše, že jen za loňský rok polští policisté přistihli 93 214 šoférů, kteří za volant usedli podnapilí.

V ohrožení jsou i čeští řidiči

Policie zabaví auto i v případě, že řidič způsobí dopravní nehodu a naměří mu nejméně 0,5 promile, pokud půjde o člověka, který opilý jezdí opakovaně nebo z místa nehody uteče. Zabavené auto policisté odvezou na odstavné parkoviště, kde bude pod správou prokurátora. O tom, zda auto propadne státu, rozhodne soud. Shovívavost může projevit například v případě, že opilý řidič nezpůsobil nehodu, píší dále Novinky.

Policie začala řidičům zabavovat auta: O své vozy už přišlo několik řidičů. Teď musí do práce pěšky, nebo autobusem

iZdroj fotografie: Depositphotos
Češi jezdí do Polska často například za levnými nákupy

Pozor by měli dávat i čeští řidiči, kteří do Polska jezdí třeba na nákupy. Pokud byste přece jen uvažovali o tom, že někam pojedete poté, co jste požili, raději si to dobře rozmyslete. Muž o hmotnosti 85 kilogramů, který si dá jedno desetistupňové pivo, ho bude odbourávat dvě a čtvrt hodiny. V případě 0,5 dcl například rumu to bude tři a čtvrt hodiny. Ženy jsou na tom hůř a odbourávají omamné látky pomaleji.

Jezdíte do Polska?

Diskuze Vstoupit do diskuze
71 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články