Vzácné české mince z Československa. Kdo má jednu z nich ještě doma, získá přes 100 000 Kč

Zhruba 100 let jsou staré tyto československé mince, které v nedávné dražbě získaly své nové majitele. Jejich ceny dosáhly stovek tisíc korun.

i Zdroj fotografie: Daniela Beránková pro Události247
                   

Sběratelství peněz je rozšířeným koníčkem mnoha lidí. Pravidelně se tak konají různé aukce a dražby vzácných kousků. Jedna z nich čerstvě proběhla. Zajímá vás, za jaké částky se zde mince vydražily? Přinášíme přehled několika zajímavých prodejů.

Mince z počátku Československa jsou velmi žádané

Mezi draženými kousky bylo například 6 mincí z počátku 20. let minulého století, které byly původně navrženy jako alternativa k československé koruně po vzniku samostatné republiky. Nakonec se sice nevyužily a platit se těmito mincemi nezačalo. Jejich sběratelská hodnota je však vysoká.

Máte jednu z těchto mincí v peněžence? V žádném případě s nimi neplaťte v obchodě. Za jednu z nich dostanete přes 500 000 Kč

iZdroj fotografie: Martin Dvořák pro Události247
Některé československé mince mají vysokou hodnotu

Jak uvádí web iDnes, celkem se tyto československé testovací mince vydražily za více než 1 milion korun. Samostatně se pak každá z nich prodala za částku okolo 100 až 300 tisíc korun, vyplývá z aukčního webu OneBid. Ta nejdražší, československý 10haléř z roku 1921, svému původnímu majiteli vynesla dokonce 347 tisíc korun.

Československých mincí bylo v dražbě více

Mezi dalšími prodanými kousky v říjnové dražbě bylo i několik pamětních či sběratelských mincí. Mnohdy tyto mince pocházely z počátku 21. století, takže ani jejich stáří nebylo nijak významné. Jejich cena pak oproti předchozím zmíněným byla řádově nižší. Jak z webu aukce vyplývá, jednalo se obvykle o nižší desetitisíce korun či jen tisíce korun.

Extrémně vzácná mince v hodnotě několika milionů korun. V peněžence ji může mít kdokoliv

iZdroj fotografie: Daniel Procházka pro Události247
Ne všechny vzácné mince musí být nutně velmi staré

Československá mince, která naopak v dražbě chyběla ale je velmi vzácná, je Československý pětihaléř z roku 1924, o němž již dříve psaly Události247. Díky nízkému počtu těchto mincí jejich hodnota dosahuje i více než půl milionu korun a právem se tak jedná o jednu z nejvzácnějších československých mincí. Jak přitom pro web iDnes dodal majitel Galerie Goltzova tvrz Ladislav Málek, i tento pětihaléř byl pouze zkušební, omylem se však několik stovek kusů dostalo do oběhu.

Zaplatili byste za minci takto vysokou částku?

Diskuze Vstoupit do diskuze
133 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články