Počasí o víkendu meteorologům dělá vrásky na čele. V Česku nastane prudká změna, připravte se na ni

Dá se říci, že jsme letos skočili ihned z léta skoro do zimy. Někteří lidé už vytáhli zimní bundy, a to je stále teprve říjen.

i Zdroj fotografie: Chris Downer/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Topná sezóna letos začala o něco dříve, než tomu bylo v jiných letech. Víte od nás, že v těchto dnech končí spoustě lidí smlouvy s dodavateli energií, kteří jim nově mohou napařit za vytápění mnohem vyšší částku. Někteří lidé mají automatické prodlužování smluv a poskytovatelé energií je většinou převádějí na standardní plány s vyššími tarify.

Loňský říjen trhal teplotní rekordy

Minulý rok v říjnu bylo podle meteorologů rozhodně tepleji. Průměrná měsíční teplota vzduchu 11,1 °C byla o 2,9 °C vyšší než normál 1991–2020. Jednalo se tak o třetí nejteplejší říjen v období od roku 1961, jak píše web Českého hydrometeorologického ústavu. Teplejší byly pouze říjen 1966 a 2001 s průměrnou teplotou 11,3 °C. Říjen 2023 byl navíc pátým měsícem v řadě, který překonal nejvyšší hodnotu průměrné globální teploty vzduchu pro příslušný kalendářní měsíc.

Teploty v příštích dnech přesáhnou deset stupňů. Objeví se však i ranní mrazy

iZdroj fotografie: Depositphotos
Foukat by měl silný vítr

Tento týden se nese v duchu tereziánského babího léta, které, jak název napovídá, začíná okolo dne, kdy má svátek Tereza, tedy 15. října. To přináší také jedny z posledních teplejších dní. Závěr týdne by měl být slunečný. Ráno a dopoledne se místy mohou objevovat mlhy a foukat bude i silný vítr, především na Českomoravské vrchovině a na severu Čech. Vyplývá to z týdenní předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu.

Teploty se příští týden udrží okolo 15 stupňů

V sobotu se ráno a dopoledne na západě a jihozápadě objeví četné mlhy. Po oba dva dny se nejvyšší denní teploty vyšplhají maximálně na 10 až 14 stupňů, při slunečném počasí by to mohlo být až na 16 °C. Neděle bude polojasná až skoro jasná. Ráno se místy může objevit nízká oblačnost, která se ojediněle udrží po většinu dne. Nejvyšší denní teploty vystoupají na 12 až 16 stupňů, při nízké oblačnosti bude jen okolo devíti stupňů, popisuje počasí web České noviny.

Podle meteorologů budou Česko o víkendu sužovat bouřky, příští týden ale přinese tropické teploty

iZdroj fotografie: Depositphotos
V některých částech republiky bude o víkendu velmi chladno

Místem, kde se o víkendu moc nezahřejí, bude podle předpovědi meteorologů Moravskoslezský kraj. Předpovědi se ve čtvrtek přes den často lišily. Meteorologům tak zřejmě tento kraj dělá vrásky. Ranní teploty se tam mají pohybovat jen okolo 1 až 3 stupňů, přes den by to mohlo být o něco lepší, oteplit by se ovšem mohlo na 10 stupňů.

Příští týden bude oblačno až zataženo, místy přeháňky nebo déšť. Postupně většinou polojasno a místy mlhy nebo nízká oblačnost. Nejnižší noční teploty 10 až 5 °C, postupně při zmenšené oblačnosti kolem 3 °C. Nejvyšší denní teploty 12 až 17 °C, na konci týdne při nízké oblačnosti bude okolo 10 °C.

Diskuze Vstoupit do diskuze
56 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články