V dnešní době už jsme si zvykli, že obchody jsou otevřené prakticky každý den a většinou v nich všechno seženeme.
Výjimku samozřejmě tvoří státní svátky, kdy musí být v některé dny volna zavřeno. O tom jsme na Událostech247 psali několikrát. Nařízení platí od roku 2016. Výjimku mají například obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních. Sem spadají například vietnamské večerky.
Vláda se venkovským prodejnám snažila pomoci
Problémy s nákupy potravin však mohou být na některých vesnicích. Obce totiž nemají na jejich provoz dostatek financí. Vláda proto v roce 2021 schválila dotační program Obchůdek 2021+, který má pomoci malým prodejnám na venkově. Jak psal web iDnes, nárok na roční stotisícový příspěvek tak mohla mít každá prodejna v obci pod tisíc obyvatel. Podmínkou bylo, že se na vesnici nachází jako jediná.
Udržet v provozu malé vesnické prodejny pomáhá každý rok také speciální program Olomouckého kraje. Jak informovaly regionální olomoucká média, radní kraje rozhodli o navýšení peněz na dotační program Obchůdek. Hradí se z něj provoz malých vesnických prodejen, kde si lidé mohou koupit čerstvé pečivo, ale i jiné základní potraviny nebo zboží denní potřeby. Bez podpory by jim totiž hrozil krach.
Řešením je pečivo nechat zamrazit
Jistě se vám už někdy stalo, že jste šli k večeru do obchodu a už neměli žádné pečivo. Zažila to třeba paní Marie: „Když jsme bydleli v malé vesničce kousek od polských hranic, museli jsme si některé věci, hlavně pečivo, maso a uzeniny, objednávat dopředu. Někdy to bylo i několik dní, tím, že se na vesnici o víkendu čas naprosto zastaví. S trvanlivými potravinami ovšem nikdy nebyl problém,“ popsala Událostem247 žena, která bydlí nedaleko Olomouce.
Na malých vesnicích jde přitom o poměrně častou věc. Řešením je proto pro spoustu lidí zamrazování potravin. Například chleba vydrží zabalený v igelitovém sáčku klidně i půl roku. Pak ho vytáhnete z mrazáku a za pár hodin je jako čerstvý. To samé platí také u tolik oblíbených rohlíků, baget nebo bulek. Velmi důležité je však vědět, že jednou rozmrazené pečivo už byste neměli znovu zmrazit. Mnohem lepší je z něj pak třeba udělat krutony do polévky.