Blíží se vánoční svátky a jako každý rok, i letos mimo jiné skokově zdražuje máslo, které většina hospodyněk potřebuje právě k pečení cukroví.
Na Událostech27 jsme psali o tom, že máslo patří mezi jednu ze základních surovin, bez které si svůj jídelníček velká část Čechů ani neumí představit. Jíme ho opravdu ve velkém. Například v roce 2021 to bylo 5,3 kilogramů na osobu. V poslední době jde však cena této klíčové suroviny opět nahoru.
Cena másla se neustále zvyšuje
V září ceny másla dosahovaly průměrně 62 korun za čtvrtkilovou kostku. Jednalo se tak o vůbec nejvyšší ceny za letošní rok, jak píše web iDnes. Konkrétně je cena másla oproti lednu vyšší o necelých 19 procent. V porovnání s loňským zářím si pak Češi připlatí dokonce až čtvrtinu ceny, jak vyplývá z dat na webu Echo24. Podle webu Seznam Zprávy ve velkých českých supermarketech cena másla od května do září vzrostla zhruba o 10 až 15 korun a bude ještě hůř.
Jak upozornil web TN, zákazníci v říjnu za běžnou kostku másla zaplatí téměř 70 korun. Pod hranici 60 korun se v řetězcích prodává pouze ve slevě. Vysoké ceny výrobci a dodavatelé odůvodňují teplejším počasím. Ceny másla tak připomínají takzvanou máslovou krizi z roku 2017. Web Novinky varuje, že ceny másla útočí na historické rekordy. V některých řetězcích už se kostka másla z jihočeské Madety prodává už za téměř 75 korun. Zdražení si všímají i německá média. Podle nich takto vysoko ceny másla nikdy nebyly a očekávají další zdražování.
Jak máslo správně skladovat?
Také zákazníci v německých supermarketech a diskontech za kostku másla platí v přepočtu přes 60 korun, jak upozornil web Die Welt. Hlavní důvody současného zvyšování cen jsou v Německu a Česku obdobné, a to slabší dodávky mléka kvůli poklesu stavů krav. Mléko také nemá dost tuku, a to ztěžuje výrobu. Řešením je nakoupit si máslo do zásoby, dokud jeho cena není ještě vyšší než teď. Potom ho můžete uskladnit v mrazáku a použít, až budete péct třeba právě vánoční cukroví.
Pro mrazení vybírejte čerstvé máslo. Je to takové, na kterém najdete slovní spojení „čerstvé máslo“. U jiných totiž nemáte jistotu, že už někdy nebyla skladovaná zmrazením, či nejde o výprodej strategických státních zásob, ať už tuzemských či zahraničních. Minimální teplota pro zmrazování je -18 °C, jak radí web iDnes. Máslo skladujte v přihrádce, kterou často neotvíráte, aby se nezvýšila jak teplota, tak nebezpečí oxidace mléčného tuku, tedy žluknutí. Rozmrazujte ho pak pozvolna ledničce.