Pozor na tohle oblíbené maso z Tesca. Prodávalo se po kilech, přičemž jediné sousto způsobí závažné zdravotní potíže

Maso je zdrojem bílkovin a zejména sportovci ho ve své stravě potřebují, ale ne vždy je našemu zdraví prospěšné.

i Zdroj fotografie: Icewhiz/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Nákazy z jídla jsou vždy nepříjemné. Mezi nejznámější původce zdravotních problémů patří bakterie salmonela, která se vyskytuje především v mase. Víte od nás, že tato bakterie způsobuje známé onemocnění salmonelóza. Jejím typickým projevem je nevolnost doprovázená intenzivním průjmem.

Pozor na maso z Polska

Velmi často bývá infikované maso dovezeno z Polska. Až se tedy vydáte do prodejny potravin na nákup masa, raději si pořádně zkontrolujte zemi jeho původu. Možná si ještě pamatujete kauzu z roku 2019, kdy se z Polska dostalo na český trh asi 300 kilogramů hovězího masa, které obsahovalo bakterie salmonely. Podle Evropské komise tehdy takto bylo zasaženo nejméně 14 zemí. Psal o tom web Český rozhlas.

Máte doma tohle maso? Hned se ho zbavte, kvůli nebezpečí muselo být okamžitě staženo z prodeje

iZdroj fotografie: Dezidor/ Creative Commons / CC-BY-SA
Pokud máte podezření na to, že je maso závadné, raději ho nejezte

Před nedávnem se závadné maso z Polska objevilo v prodeji opět. V mletém mase, které prodávali v obchodním řetězci Tesco, našla Státní zemědělská a potravinářská inspekce bakterie salmonely. Vzhledem k datu spotřeby do 20. října už maso sice v prodeji není, ale lidé by ho mohli mít třeba ještě doma v mrazáku. Proto si ho doma raději pořádně zkontrolujte. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři.

Bakterie nezničí ani skladování v mrazáku

Jde o mix různých druhů masa. Vzorek odebrali inspektoři v prodejně v Tachově. Případné zmrazení nemá na bakteriální kontaminaci prakticky žádný vliv, a proto je nutné, pokud takové maso máte v mrazničce, ho okamžitě vyhodit do koše a o jeho konzumaci vůbec neuvažovat. Bakterie salmonely by podle informací na webu Státní veterinární správy měla ničit teplota 60 stupňů Celsia a vyšší.

Albert, Tesco a Košík: Nakoupili jste v zmíněných obchodech maso? Musíte ho okamžitě vyhodit, je velmi nebezpečné

iZdroj fotografie: Bhaskaranaidu/ Creative Commons / CC-BY-SA
Salmonela se nejčastěji vyskytuje v kuřecím mase

Salmonelóza se obvykle u člověka projevuje jako akutní gastroenteritida nebo enterokolitida z potravin. Má inkubační dobu 12 hodin až 5 dnů, nejčastěji 24 až 48 hodin. Charakteristické jsou průjmy s velkou frekvencí stolic, ale bez přítomnosti krve. Někdy se objevuje i zvracení a téměř vždy je přítomna horečka. U malých dětí, starších a oslabených osob hrozí salmonelová sepse, která může být smrtelná. 

Koupili jste si někdy závadné maso?

Diskuze Vstoupit do diskuze
115 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články