Test kečupů: Víme, který je v Česku ten vůbec nejlepší, nejchutnější a nejkvalitnější

Který kečup je ten vůbec nejlepší a jaký se rozhodně vyplatí kupovat? Máme pro vás žebříček těch nejkvalitnějších a chuťově nejlepších kečupů.

i Zdroj fotografie: Benreis/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Kečup, neboli rajčatová omáčka, patří vůbec k nejoblíbenějším omáčkám na světě. Konzumují ho lidé po celém světě a používají ho například k hamburgerům, hranolkům nebo párkům. Využívá se však i k výrobě nejrůznějších marinád nebo třeba do BBQ omáčky. Kečup je nedílnou součástí lednice téměř každé české rodiny, zvlášť v létě, kdy se používá například při grilování. Který kečup je ale ten vůbec nejlepší? Na tuto otázku se snažil odpovědět web Apetit.

Historie kečupu

Kečup je pro mnohé synonymem americké kuchyně, ale jeho původ sahá do daleké Asie. Historici odkazují na čínský výraz „ke-tsiap“, což byla omáčka na ryby, kterou si během svých cest oblíbili angličtí obchodníci v 17. století. Přivezli ji domů a začali upravovat podle svých chutí. Výsledkem byly omáčky z hub, ančoviček nebo ořechů – rajčata tehdy v této směsi ještě neměla své místo. Rajčata, kdysi považovaná za „jedovatá jablka“, si musela na své přijetí počkat až do 19. století.

Češi mohou mít každý den hlavní jídlo za 50 korun a polévku za 8. Musí si ale pospíšit, jinak na ně nezbyde

iZdroj fotografie: Rameshng/ Creative Commons / CC-BY-SA
Kečup má historii sahající až do 17, století

Kečupy od té doby ušly dlouhou cestu a každá firma si jejich výrobu uzpůsobila podle sebe. Jaký je ale ten nejlepší kečup v Česku? Apetit se rozhodl otestovat poslepu 20 různých kečupů a seřadil je do žebříčku podle chuti, její intenzity a také přírodního složení. Na prvním místě se pak umístil jemný kečup Hellmann’s, který má dobrou konzistenci, jemnou strukturu a velmi dobrou chuť. Někomu může připadat příliš sladký, chuťově však vyhrává. Jde o kečup vyrobený ze 151 gramů rajčat na 100 gramů kečupu.

Další dvě místa

Na druhém místě se pak umístil Hurvínkův kepuč od značky Kand. Ten má výraznou rajčatovou chuť, je příjemně hustý a dostatečně sladký. Jde o kečup vyrobený ze 150 gramů rajčat na 100 gramů kečupu. Obsahuje 21 gramů sacharidů, z toho cukry 15 g/100 g kečupu. 300 gramová lahev se dá v obchodech pořídit za průměrně 48 korun.

Češi o pracovní pauze stále častěji vyhledávají fastfoody než jídlo v restauraci

iV žebříčku kečupů se na prvním místě umístil jemný kečup Hellmann’s

Na třetím místě se pak umístil Ketchup Natur od Spaku. Má intenzivní chuť, dobrou barvu, výraznou vůni a skvělý poměr koření. Jde o kečup vyrobený ze 210 gramů rajčat na 100 gramů kečupu. Narozdíl od většiny kečupů neobsahuje škrob a má velmi příjemné složení.

Jaký kečup máte nejraději?

Diskuze Vstoupit do diskuze
146 lidí právě čte
Daniela Beránková
Autor článku

Daniela Beránková

S praxí z oblasti médií mám letitou zkušenost, především v menších městských periodických časopisech. Editaci textů se věnuji přes deset let. Nyní své znalosti a zkušenosti uplatňuji na Událostech247.

Zobrazit další články