Koupili jste si v nedávné době v Lidlu kuřecí maso? Určitě si to zkontrolujte. Zjistilo se totiž, že je vysoce nebezpečné

Kuřecí maso patří v Česku k velmi oblíbeným. Také z nutričního hlediska je velmi zdravé, a proto ho kupujeme ve velkém.

i Zdroj fotografie: Bhaskaranaidu/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Právě toto maso však také patří mezi nejčastější záchyty závadných potravin u Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI). Na Událostech247 jsme psali třeba o kuřecím masu dovezeném z Polska, které se prodávalo v Tescu. Muselo být staženo z prodeje, protože obsahovalo nebezpečnou bakterii salmonelu.

Maso prolezlé bakterií

Nedávno inspekce vyrazila také na kontrolu do obchodního řetězce Lidl a zaměřila se na mleté kuřecí maso. Konkrétně šlo o stehenní maso od výrobce Rabbit Trhový Štěpánov. O tomto výrobci jsme psali na Událostech247 již několikrát, protože v tomto případě nejde zdaleka o jediný jeho závadný výrobek. Mleté maso bylo v plastové vaničce o hmotnosti 500 gramů šarže L:152504568.

Soutěž o pobyt v lázních s all-inclusive

Přihlaste se k našemu newsletteru a mimo jiné získáte možnost účastit se soutěže a mít přehled o dalších nabídkách našich partnerů. Soutěž je pouze pro aktivní odběratele novinek.

Koupili jste si v Lidlu tohle oblíbené maso? Je vysoce nebezpečné, určitě ho nejezte. Přišlo se na to nedávno

iZdroj fotografie: Policie ČR
O závadných potravinách vás informujeme na Událostech247 pravidelně

Toto maso byste si k obědu či večeři určitě dát nechtěli. Jak SZPI informuje na svém webu Potraviny na Pranýři, v uvedené potravině byla zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Enteritidis, která může způsobit salmonelózu. Datum spotřeby bylo 21. 2. 2025. Je ovšem možné, že někteří zákazníci si mohli toto maso třeba v akce nakoupit do zásoby a mají ho ještě doma v mrazáku.

Stehna i srdce silně zapáchala

Salmonelóza je velmi nebezpečné onemocnění a může způsobit nepříjemné zdravotní potíže. Jak popisuje Národní zdravotnický informační portál, nejčastěji se jedná o horečku, křečovité bolesti břicha a zvracení. Inkubační doba se obvykle pohybuje v rozmezí 12–36 hodin, samotné onemocnění pak trvá většinou týden. Nemoc je nebezpečná zejména pro malé děti a seniory také kvůli tomu, že hrozí dehydratace.

Nemáte v mrazáku maso z Lidlu? Inspekce v něm našla salmonelu, raději se ho co nejdříve zbavte

iZdroj fotografie: Juan Emilio Prades Bel / Creative Commons / CC-BY-SA
Pokud máte podezření, že je maso zkažené, rozhodně ho nekonzumujte

Často se však stává, že kuřecí maso je oslizlé a zapáchá. Takových záchytů měla SZPI v poslední době hned několik, jak Události247 dohledaly na jejím webu. Šlo například o balená kuřecí srdce, která se prodávala v JIP východočeská. Zapáchala po kažení, měla oslizlý povrch a v baleních se vyskytovala zakalená tekutina. Ten samý problém měly v té stejné prodejně také kuřecí čtvrtky. Oba výrobky přitom neměly prošlé datum spotřeby.

Koupili jste si někdy závadné kuřecí v obchodě?

Diskuze Vstoupit do diskuze
142 lidí právě čte
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články