Redakce Událostí247 prostudovala žebříček nejlepších a nejhorších českých jídel. Některé položky možná překvapí.
Tradiční české pokrmy mají mnoho příznivců i odpůrců. Svíčková, česnečka nebo třeba guláš, to jsou jen některá z jídel, která si s českou kuchyní mnoho lidí spojí. A ještě ambivalentnější názor pak mohou mít mnozí cizinci. Redakce Událostí247 zjišťovala, jak si česká gastronomie v mezinárodním hodnocení stojí.
Žebříček nejhorších jídel světa má i české zástupce
Redakce Událostí247 například prostudovala nedávno vydaný žebříček 100 nejhorších jídel světa sestavený serverem Taste Atlas. A Česko zde má hned 3 zástupce. Na 32. místě skončila chlebová polévka. Jak jsme ověřili na webu 100+1, jedná se přitom o tradiční pokrm, který lidé v minulosti hojně vařili. Jeho příprava totiž vůbec není složitá a nevyžaduje mnoho surovin. Podle receptu, který jsme našli na webu Fér potravina, je k uvaření této polévky potřeba pouze chléb, vývar, trocha másla, sůl, kmín a případně další koření.
Na dalších místech nejhůře hodnocených jídel pak byla máslová pomazánka, jež obsadila 62. příčku. A 67. skončil karlovarský suchar. Dále pak v rozsáhlejším seznamu zaměřeném pouze na neoblíbená česká jídla figuruje třeba rybí polévka, utopenci, smaženice a pro mnohé možná překvapivě i rýžový nákyp či nudle s mákem, na něž řada lidí nedá dopustit.
Podle redakce Událostí247 je potřeba dodat, že se samozřejmě jedná jen o jedno z mnoha srovnání, které s reálnou oblibou jídel nemusí nijak souviset. Jak se říká, proti gustu žádný dišputát. I přesto to ale podle našeho pozorování o něčem vypovídá a s tím, že by zrovna tyto pokrmy někdo označil jako své oblíbené, se setkáváme skutečně zřídka.
Tyto pokrmy jsou naopak oblíbené
Server Taste Atlas pravidelně sestavuje také obecný žebříček oblíbenosti jednotlivých národních kuchyní. Aktuálně tam Česko figuruje na solidní 27. příčce ze 100. Předstihli jsme dokonce národy jako je Belgie, Thajsko, Švédsko, Švýcarsko nebo Slovensko. A jaké konkrétní české pokrmy jsou podle zahraničního webu oblíbená?
V seznamu 100 nejlepších jídel překvapivě nezvítězila svíčková, jak by možná mnozí čekali. Ta je až druhá, přičemž vítězem se stal Valašský frgál. Stupně vítězů pak uzavírá polévka česnečka. Další oblíbené položky zahrnují třeba tradiční guláš, koblihy nebo smažený sýr. Je tak evidentní, že česká kuchyně umí zaujmout i svou variabilitou a schopností okouzlit nejen hlavním chodem, ale třeba i polévkou či dezertem.


