Tahle oblíbená značka šunky se v obchodech prodávala po kilech. Je ale vrcholně nebezpečná, nejezte ji
Mysleli jste si, že šunka patří do zdravého jídelníčku? Ano, ale jak která. Někdy se může stát, že je pro naše zdraví dokonce nebezpečná.

To, že jsou Češi milovníky uzenin, není nic nového. Pokud máte rádi šunky, salámy, párky a další podobné pochoutky, buďte ovšem při jejich nákupu opatrní. Informovali jsme třeba o tom, že Státní veterinární správa nařídila stáhnout z prodeje párky od společnosti Agroinvest Bobrová. Obsahovaly totiž nebezpečnou bakterii Listeria monocytogenes.
Pochoutka prolezlá bakteriemi
Státní veterinární správa (SVS) nedávno vydala varování před další nebezpečnou šunkou, která zmíněnou bakterii obsahovala. Jedná se o oblíbenou šunku značky Chodura z produkce společnosti Beskydské uzeniny, kterou prodávalo hned několik v Česku známých řetězců. Zákazníci ji mohli koupit například v obchodní síti Tesco, Globus, Makro, Hruška, Tempo a také na e-shopech Rohlík a Košík. Celkem se této šunky vyrobilo asi 190 kilogramů.

Konkrétně jde o produkt se sníženým obsahem soli, který se prodával ve 100gramových baleních. Datum trvanlivosti je sice do 15. 9. 2025, ale spousta lidí si kupuje šunku a jiné uzeniny do zásoby do mrazáku. Je proto dost možné, že ji máte ještě doma. Závadný výrobek mohou poznat podle čísla šarže 250818. Pokud tedy šunku doma někdo ještě má, měl by ji vrátit do obchodu, kde ji pořídil a prodejci mu vrátí peníze. V žádném případě uzeninu nekonzumujte.
Po požití této šunky můžete skončit i v nemocnici
Listerióza rozhodně není onemocnění, které by lidé měli podceňovat. Jak jsme zjistili na webu Státního zdravotního ústavu, tato nemoc může mít různý průběh, a to od mírných zažívacích potíží až po těžké zdravotní komplikace. Velmi ohrožené jsou pak zejména těhotné ženy a lidé s oslabenou imunitou či různými onemocněními. Zdravý člověk se obvykle s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů.

Nejčastějším zdrojem nákazy jsou právě kontaminované potraviny, jako třeba měkké sýry, nepasterizované mléko nebo maso a masné výrobky, třeba zmíněná šunka. Základní prevencí před touto bakterií je důsledné skladování potravin, dodržování hygienických pravidel a také tepelné zpracování. Bakterie totiž spolehlivě likviduje dostatečná tepelná úprava potravin. Než se tedy vydáte na nákup, doporučujeme vám sledovat informace o závadných výrobcích.