Tuhle pochoutku si turisté v Česku nemohou vynachválit. Vozí si ji domů po kilech, my si na ni přitom často ani nevzpomeneme
V Česku existuje pochoutka, které se turisté v posledních letech nemohou nabažit. Přitom stojí jen pár korun a častokrát na ni úplně zapomínáme.

Když k nám do Česka přijedou turisté, těší se nejen na památky a krásnou přírodu, ale také na tradiční pokrmy a české pivo. Obecně pak objevují nové chutě, které se staly nezaměnitelným symbolem zdejší kultury. Ať už je to svíčková v restauraci, nebo obyčejná klobása ve stánku na náměstí – ve většině případů se české pokrmy setkají s úspěchem. Jednou z takových pochoutek, kterou si však turisté zamilovali teprve nedávno, je perník.
Turisté si zamilovali perník
Perník je něčím, co u nás bereme jako naprostou samozřejmost a častokrát si ho kupujeme jen jednou za čas. Ať už v obchodech, tak na poutích nebo na vánočních trzích. Turisté ho ale začali vnímat jako bezkonkurenční pochoutku, kterou si pak často odváží zpět domů. Jasně se tak ukazuje, že i z obyčejného pečiva se může stát kulinární ikona s mezinárodním přesahem.

Co se perníku týká, jeho historie u nás sahá až do 14. století. Skořice, hřebíček, badyán či zázvor si dnes v této kombinaci pořídíme za pár korun formou perníkového koření. V minulosti si však pekaři museli každé z tohoto koření, které navíc bylo považováno za exotické, sehnat zvlášť. Za tu námahu to ale stálo a perník si okamžitě zamilovali. Dokonce tak moc, že se okamžitě stal oblíbenou pochoutkou, a to nejen díky chuti, ale také své dlouhé trvanlivosti. Velkou slávu však perník zažil až o dvě století později, a to v Pardubicích a Českém Krumlově.
Pardubice jako perníková jednička
V 16. století začal v Pardubicích vznikat jakýsi cech perníkářů. Už v té době se perník stal pochoutkou, jeho skutečný rozmach však nastal až na počátku 20. století. Nešlo ale primárně pouze o jeho chuť, ale také o estetiku. Perníkáři se předháněli v propracovaném zdobení, vytvářeli tvary srdcí, zvířátek nebo ornamentů, často s barevnou polevou. Perník se tak stal nejen sladkostí, ale i krásným dárkem. Právě proto se stal i neodmyslitelnou součástí poutí, vánočních a velikonočních trhů.

Klasický perník plněný marmeládou se většinou v supermarketech prodává za méně než deset korun. Cena balení medových perníčků o hmotnosti sto gramů se pak většinou pohybuje okolo padesáti korun. Co se pak zdobených perníků týká, tam se ceny výrazně liší, a to podle tvaru, velikosti, zdobení či náplně. Ty nejmenší zdobené perníčky se prodávají v cukrárnách za desítky korun. Velké zdobené perníky s rozměry od 20 centimetrů pak stojí několik stovek korun. V některých případech se pak najdou i takové, za které budete muset zaplatit více než tisícovku.