Nemocnice mění jídelníčky. V některých je pacient jako v hotelu. Jídlo donesou až do postele a zdravější

Jídlo na pokoj, skoro jako hotelové, to nově praktikují nemocnice napříkad v Havířově, ve Slaném nebo v Ostravě-Vítkovicích.

i Zdroj fotografie: Depositphotos
                   

Deník si před nedávnem všiml příkladu nemocnice ve Slaném. Od začátku června zde maminky podle Deníku v porodnici dostávají na výběr snídaňové kaše, obložené talíře, v ledničce je neustále čerstvá zásoba mléčných výrobků. Připravuje se i instalace stojanu na cereálie. Jak Deníku prozradila hlavní sestra Vlasta Fialová, před spuštěním nového stravovacího systému se s ředitelem Štěpánem Votočkem rozjeli pro inspiraci tam, kde už mají s něčím podobným zkušenosti.

Pestrá snídaně, obědové menu, večeře ze servisního bufetového vozíku

Už v dubnu se kvůli tomu oba setkali s vedoucí stravovacího provozu nemocnice Havířovské Pavlínou Vránovou. „Právě v její hlavě se ten nápad před časem zrodil,“ vysvětluje Událostem247 tisková mluvčí nemocnice Irma Kaňová. ,,Byla u nás sama hospitalizována na ORL a předkládaná nemocniční strava jí prostě nechutnala. Spolu s panem ředitelem v krátkém období nastolili změny, které běží dodnes, a které teď ostatním zařízením, pokud mají zájem, předvádíme,“ dodává Kaňová pro Události247.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Oběd v nemocnici

Začali tím, že všichni pacienti, i ti v běžném režimu, dostali na výběr ze tří jídel k obědu. „Pak přišla změna ve snídaních. Strávníci si mohou vybrat z obloženého zeleninového talíře, na kterém je vždy vysoký podíl bílkoviny, tzn. šunka, sýr nebo vajíčko. Nebo, jako alternativu, výživnou kaši. A nakonec, večeři teď nově servírují dietní sestry ze stravovacího vozíku, pacientky si zase zvolí podle chuti. Servis jako v letadle,“ komentuje pro Události247 tisková mluvčí Irma Kaňová.

Jako doma – nebo dokonce jako na dovolené

Podobně to mají i maminky v Nymburku. „Kdykoliv si můžou ohřát stravu, uvařit si celozrnnou kaši, doplnit tekutiny kojícím či fenyklovým čajem,“ vyjmenovala vrchní sestra Lenka Komárková pro Deník. Od odpoledne do rána mají dle Deníku rodičky k dispozici i dlouze tažený masový nebo zeleninový vývar. Mohou si vzít jogurt, kefír, tvaroh nebo chia pudink. Za příplatek 300 korun také mohou využít celodenní nadstandardní stravu, dále přibližuje fungování nemocnice Deník.

iZdroj fotografie: Depositphotos
Seniorka v nemocnici

O to, aby pojem „špitální jídlo“ zbavili pejorativního přídechu, důsledně usilují podle nemocnice Ostrava-Vítkovice také v jejich porodnici. Od loňského října si zde novopečené maminky dopřávají bohatých snídaní hotelového typu, k dispozici mají vegetariánská jídla a oběd si vybírají dle chuti. „Věříme, že tuto změnu pacientky ocení a budou se u nás cítit jako doma, nebo dokonce jako na dovolené,“ řekla Událostem247 Daniela Drgová, staniční sestra porodnicko-gynekologického oddělení.

Diskuze Vstoupit do diskuze
58 lidí právě čte
Lucie Cochlarová
Autor článku

Lucie Cochlarová

Už při studiu ekonomiky jsem začala pracovat v Rádiu Čas a Televizi Relax. Sedm let jsem přinášela zprávy jako reportérka pro Televizi Nova, a to hlavně do Televizních novin. Práce editorky je pro mě výzva.

Zobrazit další články