Lidé, kteří si rádi pochutnávají na uzeninách, by se měli mít na pozoru. Kontrola u jedné z nich totiž našla nebezpečnou bakterii.
Není ničím výjimečným, že inspektoři při kontrolách v potravinářských řetězcích najdou potraviny, které nevyhovují standardům. Například v čaji Yerba maté bylo nadlimitní množství pesticidů, které se používají k ochraně před škůdci, informovaly o tom Události247. Upozornili také, že výrobci často na obalech masných výrobků uvádějí jiné množství masa, než jaké skutečně obsahují.
Nemoc se nejprve vyskytla v Itálii
Nedávno Státní veterinární správa spotřebitele varovala před italskými klobásami, které se prodávaly i v České republice. Mohou totiž obsahovat nebezpečné bakterie listerie. Psal o tom web iDnes. Lidé, kteří tuto uzeninu zakoupili, ji nemají konzumovat a závadné zboží mohou vrátit v místě nákupu. Mezi spotřebitele se této masové pochoutky dostalo přes 55 kilogramů. Prodávala ji prodejna v Chrášťanech u Prahy, doplňuje iDnes.
„O přítomnosti rizikových produktů na českém trhu jsme byli informováni prostřednictvím systému rychlého varování. Italské dozorové orgány informovaly ostatní členské státy Evropské unie o preventivním stahování zmíněných výrobků v souvislosti s případy onemocnění způsobenými listeriemi na území Itálie,“ uvedl pro Události247 mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.
Nejvíce ohrožení jsou starší lidé a děti
Tři různé druhy italských klobás od téhož italského výrobce Agricola Tre Valli Soc.Coop A.R.L byly podle výsledků šetření v prodeji v jediné prodejně v Česku a to v Max Food SE, Za Tratí 235 v Chrášťanech. Správa o tom informuje na svém webu. Celkem bylo do Česka bylo dovezeno téměř 124 kilogramů drůbežích klobás. Z tohoto množství se podařilo stáhnout z prodeje přes 68 kilogramů, píše dále inspekce. Jde o výrobky s daty spotřeby 21 9.2022, 27.9.2022, 15.10.2022, 23.10.2022, 25.10.2022, 30.10.2022, 31.10.2022, 1.11.2022, 11.11.2022, 12.11.2022, 13.11.2022, 16.11.2022.
Baktérie Listeria monocytogenes mohou způsobovat listeriózu. Do lidského organismu se dostanou například prostřednictvím nevhodně ošetřených nebo skladovaných potravin. Zdravý člověk se většinou s nízkými dávkami listerií vypořádá bez problémů, informuje SZPI. Nebezpečí však mohou tyto baktérie představovat pro lidi s oslabenou imunitou, seniory, děti a těhotné ženy. Množení bakterií se dá u potravin živočišného původu předcházet jejich správným skladováním, dodávají inspektoři na svém webu.