Vyrazit si do lesa na houby je pro spoustu lidí příjemným relaxem. Ne každý ale ví, že se to může někdy taky pořádně prodražit.
Po deštivých a chladných dnech se opět vrátilo léto a naplno vypukla houbařská sezóna. Na sběr hub vyráží více než polovina Čechů a sbírají opravdu ve velkém. Jak napsal web Aktuálně, za celý rok se z lesa do českých kuchyní dostane deset až padesát tun hub. Jak a kde rostou právě u vás v kraji se můžete podívat na mapě, kterou zveřejňuje Český hydrometeorologický ústav.
Houby jako zdroj výdělku
Houbařská sezona v Česku začíná většinou v červenci. Tento rok se však kvůli vedrům opozdila a začíná až teď. Její konec obvykle nastává ke konci října, připomíná Aktuálně. Protože Češi berou lesy útokem, ministerstvo zemědělství důrazně upozornilo občany, kteří najíždějí do českých lesů a sbírají v nich houby a jiné lesní plody na prodej, že porušují lesní zákon. Zároveň svým chováním podle úřadu poškozují české lesy. Varování ministerstvo zveřejnilo na svém Facebooku.
Resort zemědělství také uvedl, že loni Češi nasbírali houby a borůvky v hodnotě osmi miliard korun. Všechny houby se však sbírat nesmí. Chráněný je například vzácný hřib královský, klouzek žlutavý nebo lanýž letní. Jak Události247 nedávno informovaly, za sběr jedné z vyjmenovaných hub hrozí pokuta až 50 tisíc korun.
Pravidla pro sběr hub platí i v dalších státech. Třeba v Německu a v Rakousku je povolený výhradně sběr hub pro vlastní spotřebu. Vůbec nejpřísnější regulace jsou v Nizozemsku. Sběr hub mimo vlastní pozemky je tam zakázán v jakémkoliv množství. Kromě vysoké pokuty hrozí výjimečně až měsíc vězení, jak jsme ostatně nedávno psali na Událostech247.
Pozor na jedovaté houby
„Podle mě je v pořádku dávat za to pokuty. Sama jsem byla svědkem toho, jak do lesa najeli sběrači, kteří to tam ve velkém zplundrovali, jsou to známé firmy, které pak houby prodávají a vydělávají na tom. Nám se pak podařil sotva nasbírat malý košík,“ řekla Událostem247 Anna Boušková z Tišnova. Sběr a prodej hub a lesních plodů je přímo uveden v živnostenském zákoně. Prodejci hub tak musejí ze zákona složit mykologické zkoušky na hygienické stanici, připomíná web Fintag.
Lidé by měli sbírat jen ty houby, které znají, a s výjimkou holubinek je ani neochutnávat syrové, připomíná web Aktuálně. Neplatí ani pravidlo, že sladká houba je jedlá. „Jednou jsem ochutnal hřibovitou sladkou houbu a na příštích čtyřiadvacet hodin bych nejradši zapomněl. Byl to totiž hřib satan, který je pro člověka za syrova jedovatý. Příznaky otravy mě probudily uprostřed noci. Trápilo mě dávivé zvracení, průjem, motání hlavy a neskutečná bolest,“ uvedl pro web mykolog Zdeněk Pelda.