Cukr se pomalu ale jistě stává výsadou bohatých. Jeho cena stoupla v Česku nejvíc z celé EU

Zdražování potravin dál trápí Čechy a jednou z položek, u které roste cena nejvíce, je cukr. Česko je v tomto ohledu v Evropské unii premiantem.

i Zdroj fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / CC BY
                   

V celé Evropské unii v březnu meziročně vzrostla cena cukru o 61 procent, informuje ČTK. Cenovky jdou přitom u cukru nahoru už od srpna 2021. Počáteční skoky nicméně nebyly tak výrazné jako v posledním roce. Loni v březnu se cena cukru meziročně zvedla jen o 11 procent. V poslední době však došlo k rapidnímu nárůstu. V Česku cukr v posledním roce zdražil nejvíce v celé Evropské unii, jak vyplývá ze zprávy unijního statistického úřadu Eurostat. Jeno cena vzrostla v březnu oproti loňsku o 98 procent.

Na druhém místě je Estonsko

V pobaltské zemi se cena cukru v březnu meziročně zvýšila o 97 procent. Za Estonskem následovalo Polsko s nárůstem o 82 procent a Německo, kde cena vzrostla o 72 procent, dodává ČTK. Naopak nejméně cukr meziročně zdražil v Maďarsku, a to pouze o 17 procent. Cukr se tak nejen v Česku pomalu stává výsadou bohatých.

Dobrou zprávou je, že podle odborníků minimálně do podzimu budou ceny cukru stabilní. Poté je možný i pokles. „Teoreticky zásadnější pokles cen je možné očekávat až v případě cukru vyrobeného z nové sklizně, tedy v praxi někdy v říjnu až listopadu letošního roku, uvedl pro ČTK agrární analytik Petr Havel.

Důvody, proč v Česku cukr zdražil nejvíce v celé EU, podle ekonoma Lukáše Kovandy souvisejí se zdražením plynu, který je ve velkém potřeba právě při výrobě cukru. V kontextu toho pro ČTK odborník připomněl data Eurostatu, podle kterých loni v EU ve druhém pololetí nejvíce zdražoval plyn v Česku, a to o 231 procent. Viník aktuální ceny cukru, jež je vyšší než 30 korun za kilogram, je tedy zřejmý.

Lidé hledají způsoby, jak s cukrem šetřit

Při pečení to nicméně příliš nepůjde. Cukr ve sladkých receptech nehraje jen roli sladidla, ale má i jiné důležité vlastnosti. „Například zadržuje vlhkost, dělá vláčnost a prodlužuje trvanlivost,“ vysvětlil pro web Toprecepty cukrář Josef Maršálek. Místo snížení dávky cukru tak doporučuje spíše upéct sladkého pokrmu méně. „Dá se třeba péct na menší plechy. Dají se koupit poloviční plechy, pro tříčlennou rodinu to bohatě stačí,“ uvedl expert pro web Toprecepty.

iZdroj fotografie: Myling / Creative Commons / CC BY-SA
Odborníci upozorňují, aby lidé nenahrazovali cukr umělými sladidly, které mohou mít negativní vliv na zdraví

Pokud chce ovšem někdo i přesto experimentovat s tím, že cukr v receptu ubere, zaměřit se má na lité těsto. V něm je totiž podle slavného cukráře možné „ubrat zhruba 10 procent cukru“. „Ovšem musíte se smířit s tím, že vlastnosti toho moučníku budou pak jiné, horší,“ dodal Maršálek pro web Toprecepty. Zdražení cukru má dopad i na zvyšování cen dalších pochutin. Jak Události247 psaly v únoru, hrozí například, že kilogram medu se bude prodávat až za 300 korun. Viníkem je právě vysoká cena cukru, kterým se včely dokrmují.

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Autor článku

Martin Duplák

Bývalý redaktor webu ČT24, jehož koníčkem, a dlouhodobě i denní prací, jsou ekonomika a finance. Zaměřuji se také na kulturu a osobnosti.

Zobrazit další články