V budoucnu už se možná některé potraviny nebudou moci jmenovat tak, jak jsou lidé nyní zvyklí. Změnit by to mohla projednávaná vyhláška.
Události247 pravidelně informují o stahování z prodeje různých potravin, které jsou zdraví škodlivé. Zde zákaz prodeje dává smysl a většina lidí ho kvituje. Aktuálně však vláda projednává možný konec potravin, které nijak zdravotně závadné nejsou. Nešlo by sice o jejich definitivní zákaz, podmínky pro jejich prodej by se ale výrazně změnily.
Na obzoru je zákaz těchto potravin
Jedná se o rostlinné alternativy k masovým výrobkům, jako jsou třeba sójové steaky, seitanové karbanátky, veganský prejt nebo fazolové burgery. Naštěstí sice nehrozí jejich zákaz, je však možné, že v budoucnu se budou muset přejmenovat. Vláda totiž projednává vyhlášku, která se zaměřuje na úpravu definice masných výrobků, ryb a vajec, píše web Seznam Zprávy.
Například burger by měl ve své definici nově mít podmínku, že se jedná o výrobek z mletého či sekaného masa. Kvůli tomu by tak například produkty z luštěnin či zeleniny, které vypadají jako burgery takto nově nesměly být nazývány. Tyto změny by se dotkly zejména milovníků těchto veganských či vegetariánských potravin, kteří si je s oblibou kupují a jsou na jejich současné názvy zvyklí.
Úpravu názvů řeší i Evropská unie
Tématem názvů těchto rostlinných potravin se nevěnují jen čeští politici. Řeší se také na unijní úrovni. Jak píše server Novinky, nedávno se problematikou zabývali soudci Soudního dvoru Evropské unie. Konkrétně rozhodovali o tom, zda mohou producenti ve Francii používat pro rostlinné alternativy potravin názvy jako slanina, steak či třeba klobása.
V tomto případě si nicméně fanoušci těchto bezmasých potravin mohou oddechnout. Soudci totiž rozhodli, že výrobci zmíněné názvy využívat mohou. Minimálně ve Francii si tak lidé nadále mohou dát třeba vegetariánskou šunku či veganskou klobásu.