Bude máslo nově jen pro bohaté Čechy? Obchody chystají zdražení, které tady ještě nebylo. Lidé si dělají zásoby

Blíží se vánoční svátky a jako každý rok, i letos mimo jiné skokově zdražuje máslo, které většina hospodyněk potřebuje právě k pečení cukroví.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Na Událostech27 jsme psali o tom, že máslo patří mezi jednu ze základních surovin, bez které si svůj jídelníček velká část Čechů ani neumí představit. Jíme ho opravdu ve velkém. Například v roce 2021 to bylo 5,3 kilogramů na osobu. V poslední době jde však cena této klíčové suroviny opět nahoru.

Cena másla se neustále zvyšuje

V září ceny másla dosahovaly průměrně 62 korun za čtvrtkilovou kostku. Jednalo se tak o vůbec nejvyšší ceny za letošní rok, jak píše web iDnes. Konkrétně je cena másla oproti lednu vyšší o necelých 19 procent. V porovnání s loňským zářím si pak Češi připlatí dokonce až čtvrtinu ceny, jak vyplývá z dat na webu Echo24. Podle webu Seznam Zprávy ve velkých českých supermarketech cena másla od května do září vzrostla zhruba o 10 až 15 korun a bude ještě hůř.

Máslo za více než 2500 Kč za několik kilogramů je v Česku realitou. Dovolí si ho jen bohatí

iZdroj fotografie: Rakoon / Creative Commons / CC BY-SA
Ceny másla začínají trhat historické rekordy

Jak upozornil web TN, zákazníci v říjnu za běžnou kostku másla zaplatí téměř 70 korun. Pod hranici 60 korun se v řetězcích prodává pouze ve slevě. Vysoké ceny výrobci a dodavatelé odůvodňují teplejším počasím. Ceny másla tak připomínají takzvanou máslovou krizi z roku 2017. Web Novinky varuje, že ceny másla útočí na historické rekordy. V některých řetězcích už se kostka másla z jihočeské Madety prodává už za téměř 75 korun. Zdražení si všímají i německá média. Podle nich takto vysoko ceny másla nikdy nebyly a očekávají další zdražování.

Jak máslo správně skladovat?

Také zákazníci v německých supermarketech a diskontech za kostku másla platí v přepočtu přes 60 korun, jak upozornil web Die Welt. Hlavní důvody současného zvyšování cen jsou v Německu a Česku obdobné, a to slabší dodávky mléka kvůli poklesu stavů krav. Mléko také nemá dost tuku, a to ztěžuje výrobu. Řešením je nakoupit si máslo do zásoby, dokud jeho cena není ještě vyšší než teď. Potom ho můžete uskladnit v mrazáku a použít, až budete péct třeba právě vánoční cukroví.

Nejhorší máslo v Evropě. Češi ho konzumují, aniž by to tušili

iZdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
Za máslo dají letos Češi daleko víc peněz, než tomu bylo ještě kupříkladu loni

Pro mrazení vybírejte čerstvé máslo. Je to takové, na kterém najdete slovní spojení „čerstvé máslo“. U jiných totiž nemáte jistotu, že už někdy nebyla skladovaná zmrazením, či nejde o výprodej strategických státních zásob, ať už tuzemských či zahraničních. Minimální teplota pro zmrazování je -18 °C, jak radí web iDnes. Máslo skladujte v přihrádce, kterou často neotvíráte, aby se nezvýšila jak teplota, tak nebezpečí oxidace mléčného tuku, tedy žluknutí. Rozmrazujte ho pak pozvolna ledničce.

Všimli jste si nedávného zdražení másla?

Diskuze Vstoupit do diskuze
104 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články