O růstu cen nejrůznějších komodit vás na Událostech247 informujeme pravidelně.
Psali jsme třeba o tom, že jsou letos zatím nejdražší vejce a máslo. Období vysokých cen má často dopad na chudší rodiny, které si i tak kupují už jen základní potraviny a nic navíc si nemohou dovolit. Většina lidí se také z těchto důvodů snaží co nejvíce nakupovat ve slevových akcích.
Kvůli nemoci hrozí zvýšení cen mléčných výrobků o desítky korun
Situaci v poslední době zhoršuje slintavka a kulhavka, která se šíří mezi maďarskými a slovenskými chovy skotu. Velké obavy z této vysoce nakažlivé nemoci mají také farmáři u nás. Jak Události247 dohledaly na webu Státní veterinární správy (SVS), jedinou spolehlivou možností, jak co nejrychleji zastavit pomnožování a vylučování viru infikovanými zvířaty, je pouze jejich utracení. Tím by samozřejmě nastaly obrovské škody, které by měly dlouhodobý dopad.
Odborníci se z těchto důvodu shodují na tom, že za masné i mléčné výrobky si nejspíš už brzy připlatíme, a to minimálně o dvě až tři procenta. Konec zdražování bude ve velké míře záležet na konečném počtu vybitých zvířat. Ceny mléka přitom rostou dlouhodobě. Jak redakce Událostí247 dohledala v grafu Českého statistického úřadu (ČSÚ), zatímco v roce 2010 jsme za litr polotučného pasterovaného mléka platili okolo 16 korun, v loňském roce už to bylo o 10 korun více.
Zamrazit se dá i mléko
Řešením by pro mnoho lidí mohlo být nakoupit si mléčné výrobky do zásoby, alespoň ty, u kterých je to možné. Například v Bille teď koupíte trvanlivé jihočeské mléko Madeta litr za 12,90, jak redakce Událostí247 zjistila v aktuálním letáku. Opravdu levně se dá koupit máslo značky Pilos, které je teď v akci v Lidlu. Čtvrtkilová kostka vyjde v akci na 19,90, což je opravdu super cena a nakoupit si do zásoby se jistě vyplatí.
Protože je možné máslo zamrazit, můžete si jich nakoupit hned několik a máte vystaráno. Možná jste to nevěděli, ale zmrazit se dá také mléko. Jak ale Události247 zjistily, změní se však jeho textura i chuť. Je pak proto vhodnější třeba do koktejlů nebo při vaření než si ho nalít ke snídani do hrnečku. Po rozmražení je totiž hrudkovité. To se však dá odstranit právě při mixování třeba s ovocem na koktejly.
Slyšeli jste už o této stávající situaci?


