Vaření či pečení bez másla si mnoho Čechů neumí ani představit. Lidé by si však měli dávat pozor na to, jaké značky kupují. Ne všechna másla jsou totiž stejně kvalitní.
Máslo je pro většinu Čechů naprosto základní surovina, která jim v kuchyni nesmí chybět. Cena másla se však kvůli neustálému zdražování dostává na hodnoty, které už jsou pro mnoho lidí skutečně vysoké. Mnozí se tak snaží na jeho nákupu nejrůzněji ušetřit. To se přitom nemusí vždy vyplatit, neboť nižší cena s sebou mnohdy přináší také sníženou kvalitu. V porovnání s ostatními zeměmi tak máme dost možná nejhorší máslo z celé Evropské unie. Nekvalitní másla totiž do Česka mnohdy míří z vyskladňovaných evropských rezerv, píše web iReceptář.
Máslo v akci může být rizikové
Mnoho Čechů číhá na nejrůznější slevové akce. Jakmile se v nich potraviny objeví, ihned produkty nakupují ve velkém množství a předzásobují se na horší časy. Konkrétně u másla však tento postup nemusí být dobrý nápad. Jak totiž před časem upozornil web iReceptář, másla ve velkých akcích mohou být i více než rok stará, což rozhodně jejich kvalitě neprospívá.
Kromě toho jsou produkty nezřídka předtím, než jsou uvedeny na trh jednou zmrazeny a poté rozmrazeny. Týkat se to může mnohých levných značek másla, které se v České republice prodávají. Tento postup přitom negativně ovlivňuje nejen chuť, ale také kvalitu, což může mít nepříznivý vliv na lidské zdraví. Přestože skoro všichni lidé takové máslo nezřídka konzumují, o negativních dopadech ani neví.
Prodejci lidem o zmrazení nic neřeknou
O tom, že si takové máslo lidé kupují, ale mnoho z nich nemá tušení a nejsou si vědomi možných důsledků, které může konzumace takového másla mít. Zmrazování sice může být použito jako konzervační metoda. Mělo by být ale prováděno odpovědně a spotřebitelé by měli být o procesu informováni. Jinak totiž nemají možnost se rozhodnout, zda si takový produkt skutečně chtějí koupit.
I přesto však mnoho lidí bude nejspíš nadále nakupovat ve velkých akcích. Cena másla se sice v posledních měsících snižuje, jak nedávno uváděl web TN. I přesto je ale cenovka okolo 50 či 60 korun za 250 gramů velkou kostku másla pro řadu Čechů velmi vysoká. A problémem může být i pro gastronomické podniky. Jak Události247 nedávno informovaly, 10ti kilogramové balení másla může stát i více než 2 tisíce korun.