Vydělat se dá v dnešní době skutečně na celé řadě věcí. Vedle historických mincí či starožitných artefaktů to může být i láhev alkoholu.
Události247 v minulosti psaly o mnoha případech, kdy lze na zdánlivě bezcenných předmětech vydělat obrovské sumy peněz. Příkladem jsou některé vzácné mince a bankovky nebo třeba staré videokazety. Velké bohatství se však může skrývat i v pouhé láhvi alkoholu. Aktuálně se jedna taková prodala za neuvěřitelně vysokou částku. Nemáte náhodou tuto láhev doma i vy? Pokud ano, v žádném případě ji nepijte, má totiž obrovskou cenu.
Čím starší, tím cennější
Za skutečně nebývalou částku se nedávno na londýnské burze vydražila velmi vzácná láhev skotské whisky, Macallan z roku 1926. Ačkoli láhev se možná tváří nenápadně, zdání klame. Její nový majitel za ni neváhal dát rekordních 2,2 milionu liber, což je v přepočtu asi 61,5 milionu korun, píše web iDnes.
Důvodů, proč se tato láhev alkoholu prodala za tak horentní částku je několik. Jedním z nich je její stáří. Whisky byla destilována v roce 1926 a poté 60 let zrála v sudu, který původně sloužil pro sherry. Následně byla v roce 1986 stočena do pouhých 40 lahví, což z ní dělá zcela exkluzivní zboží. „Macallan 1926 je jediná whisky, kterou chce každý dražitel nabídnout a každý sběratel vlastnit,“ cituje web iDnes šéfa aukční síně Sotheby’s pro lihoviny, kterým je Jonny Fowle.
Ceněné jsou i jiné druhy alkoholu
Velmi žádané bývají také různé druhy vína. Letos se například v USA podařilo vydražit láhev vína Domaine de la Romanée-Conti La Tâche za 2,4 miliony korun, píše web Novinky. A ve Francii se před pár lety prodávaly dokonce lahve, které pocházely z roku 1774. Celkem3 kusy tohoto vzácného alkoholu v aukci dosáhly hodnoty v přepočtu více než 7 milionů korun, uvádí web Deník.
Z výše uvedených příběhů vyplývá jeden fakt. Láhve vzácného alkoholu mohou skvěle posloužit k uchování hodnoty a přelstění inflace. „Princip není až tak vzdálený akciím. Pokud vsadíte na již prověřené vinařství, které v budoucnu své jméno ještě víc proslaví, můžete koupit lahev třeba za pár tisíc korun a po dvaceti letech víno prodat až za desítky tisíc,“ řekl pro web Deník vinařský expert a sommelier Jakub Přibyl.