Maso a výrobky z něj Češi milují a konzumují opravdu ve velkém. Ne každý produkt ovšem stojí za koupi.
Web PrahaIN přišel s dalším nepříjemným zjištěním týkajícím se kvality uzenin v Česku. V minulosti jsme vás o tom informovali i na Událostech247. Když vám po uvaření mletého masa nebo karbanátků zůstane jen polovina jejich původní velikosti a jejich chuť je podivně mastná, něco je špatně. Namísto čistého mletého masa jste podle PrahaIN pravděpodobně koupili polotovar plný tuku a soli. „Někdy do toho výrobci přidávají i různé stabilizátory, barviva, antioxidanty a glutamáty,“ uvedl v rozhovoru pro PrahaIN český řezník Martin Čejka.
Není maso jako maso
Výrobci, jak už bývá zvykem, hledají cesty, jak co nejvíc zvýšit své zisky. To pak přirozeně vede k využívání ne vždy etických postupů, obzvlášť když jde o mleté maso, informuje dále web. V chladících boxech některých obchodů pak zákazníci mohou narazit na takzvané masné polotovary.
Takový polotovar je předem nasolený a relativně často obsahuje různé přídavky, aby vydržel co nejdéle čerstvý, píše dále PrahaIN. Balené mleté maso v ochranné atmosféře často obsahuje tyto látky. Čím delší datum spotřeby, tím je větší šance, že maso obsahuje takovéto přísady, popisuje dále web. Důležité je proto věnovat zvýšenou pozornost etiketám, které ukazují procento masa v produktech, ale i možné další přísady v daném produktu, dodává web.
Přidaný tuk
Pokud se vám tak během smažení či pečení maso dost smrsklo, případně rovnou rozpustilo, můžete si být téměř stoprocentně jistí, že v něm byl přimíchán tuk, případně některé z výše zmíněných látek. Z původní velikosti masa vám tak ve výsledku zbyde pouhý stín toho, co jste si původně koupili.
Podle Čejky, jak dále popsal pro server PrahaIN, je ovšem pro zákazníky těžké vizuálně odhadnout, kolik je v mletém mase přesně tuku. Je tak jasné, že milovníci masa by měli dbát na kvalitu výrobků, které si kupují. Může se totiž hravě stát, že je výrobce napálí a z vysněné pochoutky jim zbyde jenom malý kousek masa, který byl přecpaný solí a tukem.