Málokterý Čech nemá rád maso. Když už se snažíme jíst zdravěji, zařadíme do jídelníčku maso kuřecí. Někdy to ale může být hazard se zdravím.
Kuřecí maso je podle expertů jedním z nejbohatších zdrojů nejen bílkovin. Obsahuje však také spousty vitamínů a minerálů. Je velmi bohaté na vitamín B6, který je nezbytný pro metabolismus aminokyselin, sacharidů, také tvorbu červených krvinek a posílení imunitního systému. Psal o tom web Fitness. Záleží však na tom, jaké maso si koupíte.
Kuřecí maso promořené bakteriemi
Státní zemědělská a potravinářská inspekce při svých kontrolách občas narazí také na závadné kuřecí maso. Informovali jsme o tom, že na českém trhu se už několikrát objevilo kuřecí, které bylo kontaminované bakteriemi rodu Salmonella, většinou bylo dovezené z Polska. Psali jsme také o tom, že v létě inspekce odhalila dvě šarže zmrazeného kuřecího masa se salmonelou. Tato závadná potravina pocházela z Ukrajiny. Zmrazení navíc nemá na bakterie vliv.
Teď inspekce na svém webu Potraviny na pranýři varuje před dalším závadným výrobkem. Jedná se o nebezpečné kuřecí maso z Penny Marketu. Prsní řízky pocházejí z Ukrajiny. Zpracované však byly na Slovensku. Také toto maso obsahovalo bakterie rodu Salmonella a je proto nebezpečné pro lidské zdraví, varuje inspekce. Maso kontrola zachytila v provozovně v Olomouci. V prodeji už není.
Teď už se dívám na to, odkud maso je, říká zákaznice
„Vzhledem ke skutečnosti, že předmětný výrobek byl označen údajem Spotřebujte do 11.srpna 2023, v tržní síti se už nenachází. Inspekce však důrazně doporučuje všem spotřebitelům, kteří by mohli mít výrobek doma ve zamrazeném stavu, aby ho určitě nekonzumovali,“ uvedl pro Události247 mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Typickým příznakem salmonely bývají u člověka prudké průjmy, často spojené s horečkou a zvracením, vysvětluje web EUC.
Salmonela může vážně ohrozit především malé děti a starší nebo nemocné osoby, protože jim může mimo jiné způsobit dehydrataci. Stačí jen ochutnat sousto a může vám být pořádně zle. „Je pravdou, že dříve jsem vzala kuřecí maso a nenapadlo mě kontrolovat odkud je. Teď po těch informacích z poslední doby se opravdu dívám na zemi původu. Pokud je z Polska nebo z Ukrajiny, maso nekoupím, i kdyby bylo za extra výhodnou cenu,“ řekla Událostem247 Miroslava Hovorková z Třebíče.