Oblíbený sýr Čechů je jedno velké nebezpečí. Máte ho doma? V životě to nejezte, našly se v něm odporné věci

Sýry jsou velmi oblíbenou pochoutkou nejen Čechů. Používáme je při vaření nebo jen tak, jako chuťovku.

i Zdroj fotografie: Aleš Peterka pro Události247
                   

Mezi oblíbenou snídani patří třeba chleba s máslem a tvrdým sýrem. Pokud si ji také rádi dopřáváte, měli byste být při nákupu sýru obezřetní. Státní zemědělská a potravinářská inspekce totiž při svých pravidelných kontrolách stále častěji naráží na zhoršenou kvalitu této potraviny, jak jsme na Událostech247 už několikrát informovali.

Plísně jsou častým záchytem inspekce

V jedné z prodejen v Brně například prodávali balený uzený sýr Albéniz Quesos Ibérico, který měl datum spotřeby až do 24. února příštího roku. Potravina však rozhodně nebyla ve stavu, ve kterém by si ji měli zákazníci kupovat, natož ji pak ještě sníst. Na povrchu sýru se totiž pod neporušeným obalem vyskytovala plíseň nazelenalé barvy. Varovali jsme také před nákupem slaného sýru, který je mezi Čechy velmi oblíbený.

iZdroj fotografie: SZPI
Inspekce se zaměřuje i na plesnivé výrobky

Jednalo se o Jadel, který prodával Lidl. Na povrchu sýru totiž byla pouhým okem viditelná plíseň. Plísně jsou přitom pro lidský organismus nebezpečné. Jak upozornil web iReceptář, způsobují zažívací potíže, zatěžují játra, ledviny i imunitní systém. Některé z nich jsou dokonce prokázanými lidskými karcinogeny. Mykotoxiny najdeme prakticky ve všech potravinách, ale jejich koncentrace je přísně sledována.

Sýr si můžete i zmrazit

Nedávno se do kategorie nebezpečných potravin dostal také velmi oblíbený sýr Oštěpěk zauzený, který mohli zákaznici zakoupit v prodejně Michal Hrdlička v Brníčku. V uvedeném výrobku totiž byla zjištěna patogenní bakterie Listeria monocytogenes, která může způsobit onemocnění zvané Listerióza. Inspektoři Státní potravinářské a zemědělské inspekce o tom informovali na svém webu Potraviny na pranýři.

iZdroj fotografie: SZPI
Uvedenou šarži sýru by lidé neměli v žádném případě konzumovat

I když měl tento sýr datum spotřeby do 27.9.2023, mohli by ho mít lidé třeba ještě doma v mrazáku. Jak píše web iDnes, zmrazit se totiž dá většina tvrdých nebo polotvrdých sýrů, jako jsou mozzarella, eidam či parmezán. Po rozmrazení se však mohou drolit a proto je vhodnější využít je spíše pro vaření, nebo je nakrájet na větší plátky. Sýr v mrazničce vydrží až 4 měsíce. „Tak to je dobrý tip, to mě ani nenapadlo, že bych si mohla do zásoby zmrazit třeba blaťacké zlato, které máme doma moc rádi,“ řekla Událostem247 paní Mirka z Třebíče.

Koupili jste si domů někdy něco závadného, či zkaženého? Dejte nám vaše zkušenosti a zážitky vědět dole v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
137 lidí právě čte
Daniel Procházka
Autor článku

Daniel Procházka

Nadšenec do politiky a kultury. Momentálně i redaktor pro Události247, díky kterým můžu své zájmy rozvíjet.

Zobrazit další články