V dnešní době už není samozřejmostí, že při návštěvě restaurace zaplatíme jen za objednané jídlo a nápoje.
Že restauratéři v poslední době výrazně zdražili není žádná novinka. Jak psal na začátku roku server Lidovky, jen za loňský rok se cena menu v českých gastro podnicích zvedla na průměrných 197 korun. Zvyšování cen jídla však, zdá se, není jediný způsob, jak se podniky snaží více vydělat. Někde si účtují dodatečný poplatek. O nabídkách v restauracích vás informujeme pravidelně i na Událostech247.
Poplatek za lepší místo?
Poplatek za sezení u vybraných stolů? Bohužel, nejedná se o vtip. Na některých místech je to skutečně realita. Konkrétně ve Španělsku. Jak píše web iDnes, tamní vláda totiž schválila zákon, podle kterého si mohou restauratéři a hospodští účtovat poplatek za to, že lidé budou sedět u takzvaných prémiových stolů. Jedinou podmínkou je, že zákazníci musí být o těchto příplatcích předem informováni.
Oficiálně se sice nesmí účtovat poplatek přímo za to, že si k danému lidé stolu sednou. Hospodští však na těchto místech mohou podávat dražší jídlo. Pokud se tedy do Španělska letos chystáte třeba na letní dovolenou, dost možná se vám může stát, že za poobědvání na stinném místě nebo naopak na slunné terase si připlatíte.
Ani příbor zdarma není samozřejmostí
Poplatek za sezení u vybraných stolů však zdaleka není jedinou zvláštní službou, kterou se některé restaurace rozhodly zpoplatnit. Samozřejmostí už v dnešní době není ani to, že lidé dostanou k jídlu zdarma příbor. Události247 například před časem informovaly o pražské pizzerii, která si účtovala 9 korun na osobu coby servisní poplatek, v rámci kterého zákazníkům pizzu servírovala na talíři a poskytla jim ke konzumaci příbor.
S podobným poplatkem za servis se pak lze setkat i v dalších zemích. Častý je například v Itálii, kde má tento poplatek název coperto, píše web Seznam Médium. Obvykle se pohybuje v rozmezí 1 až 2 eur na osobu, což je v přepočtu na českou měnu zhruba 25 až 50 korun.