Pozor: Tohle maso z Kauflandu je definicí nebezpečí. Snědli jste ho? Jste v pořádném maléru, bylo totiž celé prolezlé

Státní zemědělská a potravinářská inspekce hlásí další záchyt závadného masa. Můžete ho mít ještě doma.

i Zdroj fotografie: Food & Spirits Magazine / Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Maso patří mezi ty dražší položky a proto když je někde v akci, tak si ho většina z nás nakoupí do zásoby do mrazáku. V posledních měsících je však čím dál víc případů, kdy je nakažené nebezpečnými bakteriemi a může ohrozit naše zdraví. Nejčastěji se to týká tolik oblíbeného kuřecího masa.

Maso plné bakterií

Na Událostech247 jsme informovali o tom, že na českém trhu se už několikrát objevilo kuřecí maso kontaminované bakteriemi rodu Salmonella, většinou bylo dovezené z Polska. Psali jsme také o tom, že už dříve inspekce odhalila dvě šarže zmrazeného kuřecího masa se salmonelou a tato závadná potravina pocházela z Ukrajiny. Salmonela přitom může vážně ohrozit především malé děti a starší nebo nemocné osoby.

Kuřecí maso ze známého obchodu je ruská ruleta se zdravím. Jedno sousto a můžete si volat sanitku

Informovali jsme také o tom, že v Bille bylo v prodeji mleté kuřecí maso z Klatov, které obsahovalo bakterie salmonely. V létě jsme na Událostech247 psali také o mraženém kuřecím z Ukrajiny, které prodávali v provozovnách JIP východočeská a také obsahovalo bakterie salmonely. Protože zmrazení nemá na tyto bakterie žádný vliv a nezničí je, měli byste si zkontrolovat obsah svého mrazáku.

Husa, která vám po konzumaci způsobí zažívací potíže

Státní zemědělská a potravinářská inspekce varovala také před hluboce zmrazenou tříkilovou husou, kterou prodávali v obchodním řetězci Kaufland. Šlo o výrobek dovezený z Maďarska, od firmy RANZIT-FOOD KFT., H-4362 NYÍRGELSE, DEBRECENI ÚT 1. Konkrétně to byla šarže 231330. Podle inspektorů byla v uvedené potravině zjištěna přítomnost patogenní bakterie Salmonella Senftenberg, která může způsobit onemocnění zvané salmonelóza.

iTakhle vypadalo balení zmíněného výrobku

Protože měla husa minimální trvanlivost až do 30.9.2025, dá se předpokládat, že ji mohou mít někteří zákazníci ještě doma v mrazáku. V žádném případě by však husu neměli konzumovat. Inspekce o tom informuje na svém webu Potraviny na pranýři. „Tak mám pocit, že zrovna tuto husu doma mám, protože do Kauflandu chodím a maso v akci pak samozřejmě zamražuji. Jak přijdu domů, raději se hned podívám,“ říká paní Alena.

Koupili jste si někdy domů omylem závadnou potravinu? Pokud ano, jak jste to zjistili? Dejte nám vědět v komentářích

Diskuze Vstoupit do diskuze
113 lidí právě čte
Martin Dvořák
Autor článku

Martin Dvořák

Zkušený sloupkař, který od roku 2015 působil v zájmových časopisech. V zpravodajství Událostí247 se nyní snažím čtenářům přiblížit domácí témata, která se jich přímo dotýkají.

Zobrazit další články