Jako by to bylo načasované. Vánoce jsou za dveřmi a s tím jde ruku v ruce zdražování potravin, které v tomto období potřebujeme.
Při pečení vánočního cukroví se neobejdeme bez másla. Zatímco jsme si už zvykli na cenu okolo 50 korun, teď dochází k mnohem razantnějšímu zdražení. Psali jsme, že v září ceny másla dosahovaly průměrně 62 korun za čtvrtkilovou kostku. Jednalo se tak o vůbec nejvyšší ceny za letošní rok.
Máslo nezdražuje jen v Česku
Jak píše web iDnes, celkem v září meziměsíčně zdražilo šest ze třinácti sledovaných položek, v srpnu to bylo osm položek. Kromě másla a bílého jogurtu si lidé v září oproti srpnu připlatili také za kilogram krystalového cukru, a to o 3,04 procenta. Cukr je přitom další surovinou, kterou hospodyňky při pečení vánočního cukroví potřebují. Dá se koupit za cenu okolo 30 korun. Nad cenami některých potravin bědují také Němci.
Zákazníci v tamních supermarketech a diskontech zaplatí 2,39 eura, tedy 60,58 koruny, za 250gramové balení másla tuzemské značky, jak upozornil server deníku Die Welt. Diskontní řetězec Aldi zvýšil cenu kostky másla německé značky z 2,09 eura na 2,39 eura. K podobnému zdražení přistoupily i další diskontní obchodní řetězce v Německu. Podle tamních expertů je to nejvyšší cena, jaká kdy v Německu byla.
Jak máslo skladovat, aby vydrželo rok
To, že máslo nezdražilo jen v Česku, ale také v Německu, potvrdil webu Novinky Vladislav Pokorný, který žije s rodinou v bavorském Waldsassenu, což je nedaleko hranic s Českem. Tady například Albert prodává čtvrtku másla z Madety v akci za 59,90 koruny. Běžná cena se ale uvádí 74,90 koruny, píší dále Novinky. Máslo Tatra v Kauflandu v akci stojí 54,90, máslo Tesco ve stejnojmenném řetězci pak 49,90.
Novinky radí, že o něco levněji se dá pořídit v obou zemích máslo polské produkce, v akcích se dá výjimečně sehnat i za méně než 40 korun. Podle některých expertů se dá očekávat, že se ceny másla vyšplhají ještě o desítky korun výše. Řešením je vyhledat nějakou výhodnou akci a máslo si dát do mrazáku. Jak psal web iDnes, takto vydrží klidně až rok. Rozmrazovat ho je ale dobré postupně, a to v lednici.