Jít na oběd či večeři do restaurace je pro většinu lidí v poslední době spíš luxusem. Existují však místa, kde se dá najíst opravdu za pakatel.
Víte od nás, že server CNN Prima News na základě tipů získaných od čtenářů sestavil mapu, na které jsou desítky podniků, kde se lidé nají pod 100 korun. Mezi levné podniky patří třeba královehradecká restaurace Pod Strání. Denně zde prodávají aspoň jedno jídlo za méně než sto korun, obvykle se jedná o tradiční českou kuchyni.
Česká klasika se prodávala i za 500 korun
Na Událostech247 jsme vás také informovali, že levné obědy pro veřejnost nabízí i některé školy. Například ta v pražských Stodůlkách pro cizí strávníky vydává obědy za 77 korun. V ceně je polévka, jedno ze dvou jídel a moučník. Zájemci si ovšem na jídlo musí donést vlastní nádobí na odnos domů. Podobných škol, které umožňují levně se najíst je čím dál víc a zájem lidí roste. Levná jídla nabízí také třeba restaurace Globus.
Mezi velmi oblíbená jídla Čechů patří smažený sýr. Jeho cena ale ve většině restaurací přesahuje včetně přílohy 200 korun. „Naposledy jsem měla smažák před týdnem v jedné restauraci v centru, stál i s hranolkami 240 korun,“ řekla Událostem247 paní Mirka z Brna. Na Událostech247 jsme ovšem psali také o smaženém sýru, jehož cena byla doslova astronomická. Jako recesi ho restaurace v Havlíčkově Brodě prodávala s oblohou za 505 korun. Jaké bylo překvapení, když se všechny porce i přesto prodaly.
Na smažák za 50 korun se stály fronty
Web Svět cestovatele upozornil na restauraci Na Vršíčku, která je nedaleko hornického muzea v Příbrami. Jde vlastně o hornickou hospůdku, která na Březových horách sídlí už od roku 1839 a už 16 let zde dodržují jednu opravdu milou tradici. Jeden víkend v roce si mohou hosté dopřát porci smaženého sýra s hranolkami a tatarkou za pouhých 50 korun, což se vám nikde jinde nepoštěstí. O akci je samozřejmě velký zájem.
Letos si Na Vršíček na smažák zašlo přes tisíc lidí. Během soboty tak v kuchyni vydali 713 porcí a v neděli 467. Současný majitel Jakub Hušek říká, že před 16 lety začal s touto tradicí jeho otec a on se rozhodl v ní pokračovat. „Touto akcí se nesnažíme o zisk, to v dnešní době při vysokých cenách ani nelze,“ cituje Huška web Příbram. „Tak já myslím, že je to pěkná tradice a určitě to restauraci natáhne i nové zákazníky, lidé si o tom mezi sebou řeknou,“ uvedla pro Události247 paní Hedvika.