Který kečup je ten vůbec nejlepší a jaký se rozhodně vyplatí kupovat? Máme pro vás žebříček těch nejkvalitnějších a chuťově nejlepších kečupů.
Kečup, neboli rajčatová omáčka, patří vůbec k nejoblíbenějším omáčkám na světě. Konzumují ho lidé po celém světě a používají ho například k hamburgerům, hranolkům nebo párkům. Využívá se však i k výrobě nejrůznějších marinád nebo třeba do BBQ omáčky. Kečup je nedílnou součástí lednice téměř každé české rodiny, zvlášť v létě, kdy se používá například při grilování. Který kečup je ale ten vůbec nejlepší? Na tuto otázku se snažil odpovědět web Apetit.
Historie kečupu
Kečup je pro mnohé synonymem americké kuchyně, ale jeho původ sahá do daleké Asie. Historici odkazují na čínský výraz „ke-tsiap“, což byla omáčka na ryby, kterou si během svých cest oblíbili angličtí obchodníci v 17. století. Přivezli ji domů a začali upravovat podle svých chutí. Výsledkem byly omáčky z hub, ančoviček nebo ořechů – rajčata tehdy v této směsi ještě neměla své místo. Rajčata, kdysi považovaná za „jedovatá jablka“, si musela na své přijetí počkat až do 19. století.
Kečupy od té doby ušly dlouhou cestu a každá firma si jejich výrobu uzpůsobila podle sebe. Jaký je ale ten nejlepší kečup v Česku? Apetit se rozhodl otestovat poslepu 20 různých kečupů a seřadil je do žebříčku podle chuti, její intenzity a také přírodního složení. Na prvním místě se pak umístil jemný kečup Hellmann’s, který má dobrou konzistenci, jemnou strukturu a velmi dobrou chuť. Někomu může připadat příliš sladký, chuťově však vyhrává. Jde o kečup vyrobený ze 151 gramů rajčat na 100 gramů kečupu.
Další dvě místa
Na druhém místě se pak umístil Hurvínkův kepuč od značky Kand. Ten má výraznou rajčatovou chuť, je příjemně hustý a dostatečně sladký. Jde o kečup vyrobený ze 150 gramů rajčat na 100 gramů kečupu. Obsahuje 21 gramů sacharidů, z toho cukry 15 g/100 g kečupu. 300 gramová lahev se dá v obchodech pořídit za průměrně 48 korun.
Na třetím místě se pak umístil Ketchup Natur od Spaku. Má intenzivní chuť, dobrou barvu, výraznou vůni a skvělý poměr koření. Jde o kečup vyrobený ze 210 gramů rajčat na 100 gramů kečupu. Narozdíl od většiny kečupů neobsahuje škrob a má velmi příjemné složení.