Chipsy, sýry neb polévky. Složení vybraných druhů všech těchto potravin se možná v budoucnu bude muset změnit.
Vedle národních, tedy českých zákonů pochází řada nařízení také z půdy Evropské unie. A zatímco ně řadu z nich lidé v běžném životě de facto nenarazí, jiné je ovlivňují zásadně. Události247 například v minulosti psaly, že evropští politici chtějí v budoucnu kvůli regulaci nebezpečných látek PFAS zakázat prodej některých druhů teflonového nádobí. A nyní je na stole další návrh, který pro změnu ovlivní prodávané potraviny.
Některé potraviny možná z obchodů zmizí
Jak píše web TN, evropští politici chtějí v budoucnu zakázat potraviny, při jejichž výrobě byl použit takzvaný tekutý kouř. Ten výrobci používají u produktů, které mají uzené aroma. Konkrétně se jedná například o vybrané druhy chipsů, polévek, sýrů nebo dochucované slaniny.
Jak již dříve psaly Události247, v EU toto téma není žádnou novinkou. Diskutuje se o něm už asi 15 let. První podezření na škodlivost těchto látek se objevila už v letech 2009 a 2012. Od loňského roku se pak diskuse o možném zákazu ještě zintenzivnily. V listopadu loňského roku pak Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) rozhodl o vydání varování před těmito příchutěmi. A finální zákaz je tak podle všeho na spadnutí.
Bezpečí lidí na prvním místě
Jak jsme už nastínili, důvodem zákazu výrobků s kouřovým aroma jsou jeho negativní vlivy na lidské zdraví. Jak připomíná web Kupi, dřívější testy odhalily, že některé testované potraviny, respektive příchutě měly genotoxické účinky, tedy možné vlivy na změny v DNA. Výzkumníci rovněž poukázali na zvýšené riziko propuknutí rakoviny.
Lidé, kteří se již nyní obávají toho, že si brzy své oblíbené potraviny s kouřovou příchutí nekoupí, však můžeme uklidnit. Jak totiž dodává server dTest, i kdyby zákaz začal platit, než výrovky zcela zmizí z pultů obchodů bude trvat ještě několik let. A i poté lze očekávat, že výrobci pouze změní svou recepturu a kouřové aroma nahradí jinou látkou, aby oblíbené výrobky mohli lidem dodávat i nadále.