V Česku se dá stále naobědvat za méně než 100 Kč. Vy jste o těchto skvělých českých restauracích ještě neslyšeli?

Kdo z nás by se nechtěl dobře, a hlavně levně najíst? I v dnešní době stále existují místa, kde je to ještě možné.

i Zdroj fotografie: Dezidor/ Creative Commons / CC-BY-SA
                   

Psali jsme třeba o tom, že jídla za pár korun jsou k dostání například v malých stáncích rozmístěných v několika městech, kde si je lidé mohou koupit a následně odnést domů. Konkrétně lze pobočky najítv Praze, Mělníku, Chomutově nebo Mostě. Pokud tedy lidé hledají možnost, kde pořídit levný oběd, mohou pro ně být tyto výdejny hotových jídel dobrou volbou. 

Oběd se dá pořídit i za 50 korun

Jak redakce Událostí247 zjistila, na podniky, kde se dá levně najíst, se nedávno zaměřil také štáb CNN Prima News. Reportéři se vydali na Havlíčkobrodsko a Kladensko. Jídla do sto korun nabízejí často jídelny určené pro zaměstnance podniků. Provozovna Zemědělské společnosti v Lípě u Havlíčkova Brodu však vaří i pro veřejnost. Zaměstnanci podniku mají oběd za 50 korun, ostatní strávníci zaplatí stovku. Denně se tu připraví okolo 130 porcí.

Češi stále netuší, že mohou mít vynikající oběd z restaurace za směšných 40 Kč. Jde o novou službu, ze které jsou lidé nadšeni

iZdroj fotografie: Triplec85 / Creative Commons / CC-BY-SA
V Česku stále existují jídelny a restaurace, které nabízí jídlo pod 100 korun

Jak reportérům řekla vedoucí jídelny Eva Edrová, většinou zde vaří klasickou českou kuchyni a dvakrát do týdne jako přílohu místo rýže a knedlíků brambory. Sladké knedlíky si mohou strávníci dát jednou za 14 dnů. Oběd do stovky vám uvaří také ve Velké Dobré nedaleko Kladna. Tamní jídelna denně nabízí výběr ze zhruba 15 jídel, která jsou rozdělena do tří kategorií v cenovém rozmezí za 79, 89 a 99 korun.

V Praze jsou ceny nejvyšší

Že ceny jídel v restauracích rostou, potvrzuje také společnost Endered, která se specializuje na zaměstnanecké benefity, tedy také stravenky. Jak Události247 vyčetly z tiskové zprávy, průměrná cena oběda v prosinci 2024 dosáhla 193,90 korun, což je nejvyšší hodnota za uvedený rok. I přesto restaurace zaznamenaly nejvyšší počet transakcí od roku 2020. Na pozadí těchto čísel se ukazují náznaky změn ve stravovacích zvycích Čechů.

Oběd v restauraci za 50 Kč: Češi ji berou útokem. Porce, chuť a ceny jsou bezkonkurenční

iZdroj fotografie: Horgim Foougia/ Creative Commons / CC-BY-SA
Především školní jídelny mají příznivé ceny

Z průzkumu také vyplývá, že pokud zaměstnavatel podporuje stravování u svých zaměstnanců, pak si zaměstnanci dopřejí kvalitnější stravu s větším podílem zeleniny. Průměrná cena obědů se samozřejmě odvíjí také od města. Zatímco v Praze stál v prosinci okolo 217 korun, v Brně to bylo 205 a třeba v Karlových Varech jen 184 korun. Nejlevněji podle výzkumu jedli v restauracích lidé ve Zlíně. 

Jak často chodíte do restaurací?

Diskuze Vstoupit do diskuze
68 lidí právě čte
Autor článku

Jiří Klimenský

Dlouholetý nadšenec v oblasti ekonomie a společenských témat. V minulosti jsem působil v několika menších regionálních médiích. Teď se snažím čtenáře informovat o důležitých tématech na Událostech247.

Zobrazit další články