Některým potravinám brzy v Česku odzvoní a zákazníci už nebudou mít možnost si je zakoupit. Za vše může nové nařízení Evropské unie.
Přístup k různým potravinám a jejich složení se neustále mění. Co bylo před lety považováno za zdravé, se dnes označuje za škodlivé – a naopak. Příkladem mohou být vejce, která byla kdysi zatracována kvůli obsahu cholesterolu, zatímco dnes jsou oslavována jako superpotravina. Možná proto, jak již redakce Událostí247 upozorňovala, tak rapidně roste jejich cena. Každopádně, stejně jako se změnilo veřejné vnímání vajec, mění se například i názor na některé z potravin s kouřovou příchutí, které označujeme jako zauzené.
Konec oblíbených potravin
Evropská unie se chystá zakázat tzv. kouřová aromata, která dodávají potravinám charakteristickou chuť. Tyto látky vznikají zkapalněním kouře z páleného dřeva a hojně se přidávají například do chipsů, polévek nebo instantních jídel. Jak redakce Událostí247 zjistila, podle Evropské agentury pro bezpečnost potravin (EFSA) mohou poškozovat DNA a tím zvyšovat riziko vzniku rakoviny nebo dědičných chorob.
O tom, že mohou být kouřová aromata nebezpečná, se mluvilo už před více než 15 lety. Tenkrát, v roce 2009, na tuto problematiku upozornila právě EFSA, která kdysi zveřejnila hodnocení rizik aromatických látek, které potravinám dodávají uzenou nebo kouřovou chuť. Jenže tenkrát na tato fakta nikdo moc nebral zřetel. Teď je tomu jinak. Jak uvádí web dTest, kouřové příchutě mohou být v brzké době kompletně zakázány, což mnoho lidí zřejmě nepotěší.
„Brambůrky s uzenou příchutí miluje celá naše rodina a upřímně ten zákaz jejich prodeje nechápu. Prodávají se desítky let a najednou jsou nebezpečné? To by se přece rovnou mohl zakázat i prodej cigaret a alkoholu, ne?“ řekla Událostem247 Monika H. z Prahy.
Co bude dál?
Zákaz sice může vstoupit v platnost relativně brzy, ale výrobci dostanou čas na úpravu receptur a doprodej stávajících zásob. Kouřové příchutě proto z regálů nezmizí ze dne na den, ale postupně v následujících měsících či možná až letech. Pro potravinářský průmysl jde však o zásadní změnu, protože náhrada těchto aromat nebude jednoduchá – zejména u výrobků, kde tvoří klíčovou součást chuti.
Nutno však podotknout, že nebudou zakázány všechny potraviny, které prošly zauzením. Tento zákaz se bude týkat pouze těch potravin, které jsou zauzené takzvaným kapalným kouřem. Právě ten je často využíván k dochucování například sýrů, slaniny, brambůrek nebo také instantních polévek.
Co si o tomto zákazu myslíte?


